Kortkolom buitenland

Poolse minister niet weg na pro-Duitse rede

Warschau. De grootste oppositiepartij in Polen heeft donderdag een motie van wantrouwen tegen de minister van Buitenlandse Zaken Radek Sikorski ingediend. De motie werd ingediend naar aanleiding van Sikorski’s speech in Berlijn maandag, waarin hij Duitsland opriep om een actievere rol aan te nemen in de eurocrisis. „Ik ben minder bang voor de macht van Duitsland, dan voor haar inactieve rol”, zei hij in de speech. De motie werd vrijdag afgewezen, maar de commotie rond deze speech duidt op gevoeligheid over de rol van Polen binnen de EU. (AP)

Mazelen treffen steeds meer Europeanen

Londen. Het mazelenvirus is de afgelopen jaren fors toegenomen in Europa. Uit een rapport van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention, dat gisteren verscheen, blijkt dat het afgelopen jaar 26.000 Europeanen de mazelen kregen. Dit is drie keer zo veel als in 2007. Afgelopen jaar overleden negen mensen aan de mazelen. De verspreiding van het virus komt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) doordat te weinig kinderen worden ingeënt. In de meeste landen op het Europese continent wordt gevaccineerd tegen het virus, maar het doel van de WHO om 95 procent te vaccineren wordt niet gehaald. (AP)

Zuid-Afrikaanse chef politie moet de cel in

Johannesburg. Een rechter in Bloemfontein heeft vanmorgen het beroep van voormalig Interpol-hoofd Jackie Selebi verworpen. Selebi werd vorig jaar veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens het aannemen van steekpenningen als baas van de Zuid-Afrikaanse politie. Binnen twee dagen moet hij zich nu melden bij de gevangenis, berichten Zuid-Afrikaanse media. Selebi zou cadeaus en geld ter waarde van ongeveer 120.000 euro hebben aangenomen van de veroordeelde drugsdealer Glenn Agliotti, die in ruil nieuwe politieonderzoeken wist te voorkomen. Selebi, een vertrouweling van oud-president Thabo Mbeki, is de hoogste functionaris van het sinds 1994 regerende ANC die voor corruptie veroordeeld wordt. (NRC)

Israël telt record aan illegale migranten

Jeruzalem. In november zijn meer dan 2.600 illegale migranten uit Afrika via de Egyptische Sinaï-woestijn in Israël gearriveerd, zo blijkt uit officiële cijfers die gisteren in Jeruzalem zijn gepubliceerd. Dat is een recordaantal. Sinds het begin van dit jaar zijn 13.581 migranten illegaal in Israël aangekomen, volgens het Israëlische demografisch instituut. De migranten zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Soedan en Eritrea. In januari meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken dat de voorgaande vier jaar in totaal 35.000 illegale migranten erin waren geslaagd de grens over te komen. Om migranten tegen te houden bouwt Israël een hek langs 250 kilometer van zijn grens met Egypte. (AFP)

Seychellen vragen China militaire hulp

Victoria. De Seychellen, een eilandenstaat in de Indische Oceaan, heeft China verzocht om een militaire aanwezigheid in de archipel. Minister van Buitenlandse Zaken Jean-Paul Adan vertelde dit tijdens een bezoek van Chinese minister van Defensie Liang Guanglie aan zijn land, het eerste officiële Chinese bezoek in de geschiedenis van de Seychellen. Volgens Adan kan China helpen de piraterij in de regio te bestrijden. De Chinese minister reageerde welwillend, verwijzend naar de strategische en commerciële belangen van China in de regio. De Seychellen hebben één militaire basis, van de Verenigde Staten. Zij bestrijden piraten met drones, onbemande vliegtuigen. (AFP)