Kortkolom binnenland

‘Agent moet zelf hoogte verkeersboete bepalen’

Amsterdam. Agenten moeten zelf kunnen uitmaken hoe hoog de boete is die zij opleggen voor een verkeersovertreding. Dat stelde de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) gisteren. Met variabele boetes kan de politie rekening houden met de ernst van een overtreding. Daarmee wint politieoptreden „aan acceptatie”, verwacht de stichting. Ze denkt aan bijvoorbeeld drie verschillende boetebedragen waaruit agenten bij een specifieke overtreding kunnen kiezen. Vorige week werd bekend dat de boetebedragen voor een aantal verkeersovertredingen volgend jaar bijna worden verdubbeld. Zo zijn automobilisten vanaf 1 januari voor onnodig toeteren 350 euro kwijt, tegenover 180 nu. Politiebonden verzetten zich tegen de hogere verkeersboetes. Agenten zouden daardoor huiverig worden om nog bonnen uit te schrijven. (Novum)

Winkelcentrum dicht om instortingsgevaar

Maastricht. Winkelcentrum ’t Loon in Heerlen is sinds gisteren volledig gesloten. Volgens de gemeente is er sprake van instortingsgevaar. Eerder waren wegens verzakkingen al tien winkels gesloten. Nu is dat ook gebeurd met de overige veertig, omdat de klap van instorting voor paniek zou kunnen zorgen. Rondom het complex geldt een noodverordening. Bewoners van de vijftien verdiepingen tellende woontoren op ’t Loon kunnen in hun huizen blijven, maar mogen, als ze dat willen, ook tijdelijk overnachten in een hotel. ’t Loon dateert uit de jaren zestig en was destijds het eerste winkelcentrum in Nederland naar Amerikaans voorbeeld. De verzakkingen hebben mogelijk te maken met het mijnverleden van Heerlen. (NRC)

Drie leden van een gezin dood gevonden

Rotterdam. Drie doden die gisteren zijn gevonden in Badhoevedorp en Zaandam zijn leden van één gezin. De twee stoffelijke overschotten in een woning in Badhoevedorp zijn van een 68-jarige vrouw en haar 36-jarige zoon. Een lichaam dat bij een flat in Zaandam werd gevonden is de 69-jarige vader van het gezin. Dat maakte de politie vandaag bekend. De vrouw en haar zoon zijn door geweld om het leven gekomen. De vader heeft waarschijnlijk zelfmoord gepleegd. Wat er precies is gebeurd, kan de politie nog niet zeggen. Mogelijk heeft de 69-jarige man zijn vrouw en zoon om het leven gebracht en vervolgens de hand aan zichzelf geslagen. (Novum)

Intensive care Haags ziekenhuis ontruimd

Den Haag. De intensive care van het Hagaziekenhuis in Den Haag is afgelopen nacht ontruimd na een lekkage. Zestien personen moesten naar een andere afdeling of ziekenhuis worden verplaatst, meldde een woordvoerder van het ziekenhuis vandaag. Enkele operaties konden niet doorgaan. De lekkage ontstond vermoedelijk na de hevige regenval gisteren. Er zijn inmiddels maatregelen genomen om de lekkage te stoppen. De intensive care is in ieder geval vandaag en morgen nog dicht. (Novum)

Meer dan drie miljoen AOW-uitkeringen

Rotterdam. De grens van drie miljoen 65-plussers die een AOW-uitkering krijgen is vorige maand gepasseerd. Dat heeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de organisatie die de AOW uitkeert, gisteren laten weten. De eerste babyboomers, geboren in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, zijn dit jaar 65 geworden. Het aantal nieuwe AOW’ers stijgt daardoor van 190.000 vorig jaar naar 259.000 nu. De komende jaren blijft de instroom in de AOW groot. De SVB verwerkt zo’n 20.000 AOW-aanvragen per maand. (Novum)