Kip in eend in kalkoen

Vorige week donderdag was het Thanksgiving Day in Amerika. Dankzeggingsdag is eigenlijk een oogstfeest. Volgens de overlevering werd de eerste Thanksgiving begin zeventiende eeuw gevierd door de pelgrims in Plymouth. De inheemse Indianen in Massachusetts hadden de Engelse kolonisten de eerste winter door geholpen door voedsel met ze te delen en hen geleerd om maïs te verbouwen. Dat hadden ze beter niet kunnen doen. Maar evengoed bedankt.

Met Thanksgiving eet je kalkoen. Gevulde kalkoen. Dit jaar hebben we de gelegenheid aangegrepen om een gerecht te maken dat al heel lang op het lijstje stond: TurDucKen. Een kip in een eend in een kalkoen (in bacon).

Voor 20 tot 25 personen:

een kalkoen van 6 kilo

een eend

twee kippen

anderhalf bruin brood, gesneden

een struik selderij

een doos champignons

4 uien

1 bos salie

2 bossen peterselie

200 g boter

1 liter kippenbouillon

2,25 k bacon in dunne plakjes

1,25 k vleeslijm (zeer fijn gemalen bacon)

Rooster de sneetjes brood en maal ze fijn. Snipper de ui, hak de salie fijn en bak samen kort aan in 100 gram boter. Hak de selderij en champignons fijn (kan in de keukenmachine) en zet die ook aan in 100 gram boter. Meng de groenten, het broodkruim en de fijngehakte peterselie. Voeg beetje bij beetje kippenbouillon toe tot de gewenste dikte. De vulling moet nat maar niet vloeibaar zijn, je hebt misschien niet alle bouillon nodig. Maak op smaak met zout en peper.

Ontbeen nu de vogels. Snij de vogel in langs de ruggegraat en blijf het karkas volgen zodat je alle botten eruit snijdt, maar de huid en het vlees een geheel blijven. Leg de ontbeende kalkoen met de huid naar beneden volledig uitgevouwen op de werkbank. Spreid daarover een beetje vulling, 20 plakjes bacon en aan de randen wat vleeslijm. Leg nu de eend erop, weer vulling, 20 plakjes bacon en vleeslijm. Als laatste de twee kippen naast elkaar. Leg daar nu veel vulling op (niet te dicht bij de randen, het gevaarte moet nog worden dichtgevouwen) en wat bacon.

Pak nu de vleugels en de poten en vouw die naar binnen toe. Naai de kalkoen dicht met naald en draad of maak met de punt van je mes een paar gaten en veter de kalkoen dicht met slagerstouw. Smeer de buitenkant in met vleeslijm en bekleed volledig met de overgebleven plakjes bacon.

Draai de turducken met de borsten naar boven en pak in met aluminiumfolie. De turducken moet een kerntemperatuur van minimaal 70 graden hebben. Bij 170 graden duurt dat ongeveer drieënhalf uur. Hoe lager de oventemperatuur, hoe beter, maar dan duurt het wel langer.

Ik stel voor dat we vanaf nu iedere eerste donderdag na Thanksgiving dankzeggingsdag vieren, voor de uitwassen van de Amerikaanse eetcultuur.

Joël Broekaert

maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert.

    • Joël Broekaert