Juweel tussen de rommel

None

De tweelingbroers Joseph paren design aan ‘stevig zakendoen’, zegt hun website. Joseph is de achternaam. Ze doen in keukenspulletjes. De onderneming is ‘een snelgroeiende firma met ontwerpteams in Engeland en Amerika.’

Wat die teams allemaal verzonnen is te bekijken op www.joseph-joseph.nl en ondermeer in kookwinkels van Oldenhof en Kookpunt. Allemaal dingen die er al waren, zoals een aardappelstamper, pannenonderzetter, maatbeker, spaghettischep met lange tanden, peper en zoutmolen (want modern zout moet gemalen worden) en een olie- en azijnstelletje. Verschil met wat er al was: nog lelijker maar nu met nieuwe kleuren en in silicone uitgevoerd. De ontwerpteams in Engeland en Amerika liggen zich de godganse dag stierlijk te vervelen met hun grote doos kleurpotloden. Toppunt van onnut zijn woest gekleurde snijplanken van keihard glas. Een ramp voor keukenmessen. Het glas, zeggen de Josephs, gaat gegarandeerd een levenlang mee.

Maar ze hebben wel degelijk ook iets moois. Het valt op tussen de aanstaande rommelmarkthandel. Een stuk gereedschap dat er zo vanzelfsprekend uit ziet dat je – kenmerk van goed gereedschap – niet snapt dat het er niet al veel eerder was.

Grote chefs in grote keukens gebruiken geen knoflookknijper, voor zover ik weet, maar pletten tenen knoflook met de platte zij van hun koksmes. Iets van die simpele handeling is in een ontwerperskop blijven hangen. Hij bedacht een pletstaal en even later kwam hij op het idee van gaatjes in dat staal. Met twee handen druk je het staal op een teen knoflook die in pulp door de gaatjes komt.

In zijn eenvoud de beste knoflookmoller ooit vertoond. Maar wat eigenaardig dan toch. Joseph de eerste waagt zich zelf niet aan een teentje. Kookwinkelier Oldenhof vertoont filmpjes op het internet: www.oldenhofkooktv.nl. Het jongste filmpje gaat over Joseph en Joseph. Verderop in het filmpje demonstreert de eerste Joseph een lichtgroene aardappelstamper die het zichtbaar voor geen meter beter doet dan die van opoe. Daaraan vooraf laat hij het juweel zien van de onderneming, de stalen knoflookmoller. Prachtig gefilmd, van opzij ook. Maar de Joseph vertikt het om ons de werking te laten zien. Hij wil niet dat het gereedschapje, dat Rocker wordt genoemd, vies wordt. Want vies is ie meteen tweedehands en kun je er nog maar de helft voor krijgen, dat is geen ‘stevig zakendoen’. Wat kost ie nieuw en brandschoon dan?

De webwinkel van de Josephbroers verkoopt hem voor net geen 20 euro. Kookwinkels vragen dat er ook voor.

Tip voor Sinterklaas. Tijdelijk, tot eind december, heeft de Hema een rek authentieke Josephtroep ingericht, maar met ook het magnifieke stukje staal, made in China, de Rocker die alle knoflookknijpers voorgoed belachelijk maakt. Voor bijna half geld, 12 euro.

    • Wouter Klootwijk