‘Internationaal Strafhof moet zich buigen over Syrië’

Amateurbeelden laten een tank zien in de Syrische stad Deraa. Foto: AP / videobeelden APTN
Amateurbeelden laten een tank zien in de Syrische stad Deraa. Foto: AP / videobeelden APTN Amateurbeelden laten een tank zien in de Syrische stad Deraa in april. Foto: AP / videobeelden APTN

De internationale gemeenschap, en in het bijzonder het Internationaal Strafhof in Den Haag, moet actie ondernemen om de burgerbevolking in Syrië te beschermen tegen de “meedogenloze onderdrukking” door het regime.

Dat zei Navi Pillay, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, vandaag in Genève, meldt persbureau Reuters. Gisteren maakte zij al bekend dat er al meer dan vierduizend mensen zijn omgekomen bij de opstand in Syrië die nu langzaam verandert in een burgeroorlog.

Volgens Pillay stapelt het bewijs zich op dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad misdaden tegen de menselijkheid pleegt. Daarom zou de zaak door de VN-Veiligheidsraad verwezen moeten worden naar het ICC. Uit cijfers van de VN blijkt dat in de vorige maand zeker 56 kinderen zijn omgekomen bij de onderdrukking van de protesten, meldt persbureau AFP. Dat brengt het aantal omgekomen kinderen op 307 kinderen.

Maandag presenteerden de VN een onderzoeksrapport waarin staat dat het leger en veiligheidsdiensten bij de onderdrukking van de opstand moorden, verkrachten en martelen. Het regime van Assad is daar volgens de VN verantwoordelijk voor. Het rapport kwam tot stand na interviews met ruim tweehonderd slachtoffers en getuigen.

Harde sancties van Arabische Liga

Deze week stemden 19 van de 22 landen in de Arabische Liga voor ongekend harde sancties tegen Syrië vanwege het aanhoudende regeringsgeweld. De maatregelen omvatten onder andere het bevriezen van tegoeden en het stoppen van investeringen en samenwerking met de Syrische centrale bank. Ook heeft de Liga zeventien hoge regeringsfunctionarissen en militaire kopstukken een reisverbod opgelegd en is er een handelsverbod ingesteld.

Het Syrische regime van Assad wijst de sancties van de Liga af omdat daarmee de crisis in het land niet opgelost kan worden. Volgens de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moallem zijn de sancties een “economische oorlogsverklaring”.

Syrische oppositie wil banden met Iran verbreken

De leider van de Syrische Nationale Raad, Burhan Ghalioun, heeft aangegeven de banden met onder andere Hezbollah en Iran te verbreken als de Syrische Nationale Raad aan de macht komt, meldt The Wall Street Journal.

Dit zou betekenen dat Iran, mocht Assad vallen, een belangrijke bondgenoot verliest en de machtsverhoudingen in het Midden Oosten dramatisch zouden veranderen. Mogelijk hoopt de Syrische Nationale Raad in het huidige klimaat waarin Iran steeds verder geïsoleerd wordt, hiermee een strenger en actiever optreden van de internationale gemeenschap tegen Assad af te dwingen.

    • Hans Klis