In Syrië nu ruim 4.000 doden, zeggen VN

Syrië bevindt zich volgens de Verenigde Naties op de rand van burgeroorlog. De hoogste mensenrechtenfunctionaris van de VN, Navi Pillay, zei gisteren op de vooravond van een speciale zitting over Syrië van de VN-Mensenrechtenraad in Genève dat het aantal doden sinds het begin van de opstand tegen president Assad nu tot boven de 4.000 is gestegen – en waarschijnlijk „veel meer” – en dat een toenemend aantal militairen deserteert uit het regeringsleger.

„Zodra er meer en meer deserteurs zijn die dreigen de wapens op te nemen, zo zei ik in augustus in de Veiligheidsraad, dan wordt het burgeroorlog”, zei Pillay. „En op dit moment karakteriseer ik het zo.” De Syrische oppositie maakt er geen geheim meer van dat eenheden van deserteurs gewapend actief zijn tegen de Syrische regering.

Pillay riep op tot internationale actie om de Syrische burgers te beschermen. Parijs heeft de instelling van „humanitaire corridors” gesuggereerd, maar over details daarvan is niets bekend. Internationale sancties hebben tot dusverre niet gewerkt.

Rusland, een van de weinige belangrijke landen die het Syrische regime nog steunen, heeft tegen schepen gerichte kruisraketten aan Damascus geleverd, zo heeft het Russische persbureau Interfax gisteren uit militaire bron gemeld.

Moskou keerde zich enkele dagen geleden ook tegen een wapenembargo als onderdeel van strafmaatregelen. Eerder deze week meldde de Russische krant Izvestia dat Rusland van plan is volgend jaar een vliegdekschip naar Syrië te sturen. (Reuters, AP, AFP)