In Birma kun je wel doorrijden

A policeman drives down Yazahdani Road on the way to the President's Office prior to a meeting between Myanmar's President Thein Sein and U.S. Secretary of State Hillary Rodham Clinton in Naypyidaw, Myanmar Thursday, Dec. 1, 2011. (AP Photo/Saul Loeb, Pool)
A policeman drives down Yazahdani Road on the way to the President's Office prior to a meeting between Myanmar's President Thein Sein and U.S. Secretary of State Hillary Rodham Clinton in Naypyidaw, Myanmar Thursday, Dec. 1, 2011. (AP Photo/Saul Loeb, Pool)

Een politieman is op de twintigbaanse Yazahdani Road op weg naar de ontmoeting tussen de president van Birma, Thein Sein, en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Het overleg vond gisteren plaats in Naypyidaw, de hoofdstad van Birma.

Clinton zei dat de Verenigde Staten meer gaan verlenen aan Birma, dat aanstalten lijkt te maken een einde te maken aan tientallen jaren van autoritair militair bestuur. De VS overwegen verder de diplomatieke relaties te herstellen en, na twintig jaar, weer een ambassadeur te sturen. Mogelijk worden ook sancties tegen het land opgeheven.

Clinton verklaarde dat zij Thein Sein had toegezegd verdere democratische hervormingen te steunen. Maar zij benadrukte ook het belang van het vrijlaten van politieke gevangenen door het regime en het beëindigen van een serie etnische conflicten in Birma. Ook zei Clinton dat betere verhoudingen met de VS slechts mogelijk zijn als Birma zijn relaties verbreekt met Noord-Korea, dat regelmatig de regio destabiliseert met zijn verboden atoomprogramma.

„De president zei tegen mij dat hij verder gaat op de ingeslagen weg en ik heb hem ervan verzekerd dat deze hervormingen onze steun krijgen”, vertelde Clinton aan de pers. Ze benadrukte dat de VS de hervormingen in Birma beschouwen als slechts het begin van een ontwikkeling.

Clintons bezoek markeert een voorzichtige toenadering van Birma na ruim vijftig jaar verwijdering van het Westen. Clinton had gisteren ook een privédiner met oppositieleider Aung San Suu Kyi.