Het laatste wat we van Amy Winehouse zullen horen

Een deel van de hoes van de nieuwe (en laatste) van Amy Winehouse.
Een deel van de hoes van de nieuwe (en laatste) van Amy Winehouse.

Zo goed als Frank en Back To Black is het laatste, vandaag uitgekomen album van Amy Winehouse niet, vinden muziekrecensenten. Maar dat ook hier het ontegenzeggelijke talent van de te vroeg overleden soulzangeres op doorklinkt, is duidelijk.

Lioness: Hidden Treasures is officieel niet haar derde album: het is een verzameling nummers die tussen 2002 en 2009 zijn opgenomen en die “gehoord moeten worden”, vond haar producer Salaam Remi. De aan drank en drugs verslaafde Winehouse kwam er niet aan toe dat derde album, dat er ooit eens moest komen, in te zingen. Geschreven was het wel. Afgelopen zomer overleed ze - op slechts 27-jarige leeftijd.

Vandaag is dus postuum Lioness: Hidden Treasures verschenen. Een fotoalbum, schreef Hester Carvalho in NRC Handelsblad:

“We bladeren door de geschiedenis en horen Winehouse als jonge vrouw in Halftime (2002), toen ze nog gretig de wereld in keek; als gearriveerde ster samen met rapper Nas in Like Smoke (2008) en wiebelig in Song For You (2009). De opnamen stammen uit de hele periode dat Remi en Winehouse samenwerkten, van 2002 tot 2009. Het zijn restjes van de opnamen voor Frank en Back To Black, afwijkende versies van bekende nummers (Tears Dry On Their Own), tussendoortjes en covers.”

En Gijsbert Kamer in de Volkskrant:

“Lioness: Hidden Treasures is een zeer beluisterenswaardige plaat geworden met enkele nummers die tot het beste uit Winehouse veel te korte carrière kunnen worden gerekend, maar zo goed als Frank (2003) en Back To Black (2006) is de plaat niet. Dat kon ook niet worden verwacht, dat het een ‘restjes’ plaat zou worden was onvermijdelijk.”

Na ‘Body And Soul’, dat in september al te beluisteren was, lijken dit volgens de algemene opinie de meest in het oor springende nummers van Amy’s “zwanezang”:

Between The Cheats

“Een bombastisch gearrangeerde ballade, opgesierd met typische Winehouse-humor”, schreef Carvalho. Dit was het enige nummer dat daadwerkelijk bedoeld was voor die derde plaat. Sterk autobiografisch, schrijft de VK: “Haar tumultueuze huwelijk met Blake Fielder-Civil was op een dieptepunt, maar ze opent met ‘I would die before I divorce you’ in dit verder opgewekt klinkende liedje.”

Halftime

http://youtu.be/2x-DRwhVzLw

“Had niet misstaan op het debuutalbum Frank”, vindt Kamer van dit nummer dat al in 2002 werd opgenomen. Dat vindt ook de website Idolator: “a breezy but charming track.”

Song For You

Deze afsluiter, het bekendst in de versie van Donny Hathaway, begint met het geluid van regen. Vervolgens valt Winehouse in. Opgenomen in de lente van 2009, in één take. Carvalho haalde een anekdote aan die het op zichzelf al de moeite waard maakt naar het nummer te luisteren:

“Ze zong terwijl ze zichzelf begeleidde op akoestische gitaar. Remi zat tegenover haar te luisteren, hoe ze raspend maar stoer de worden aan elkaar reeg: ‘And when my life is over/ Remember when we were together/ We were alone and I was singing this song for you.’ Ze huilde tijdens het zingen.”

Het hele album is op Spotify te beluisteren. Ook Frank en Back To Black staan erop.

    • Peter Zantingh