Het jaar 2011 in tweets

Ook Twitter heeft het jaarlijstje al af. De dienst zet tweets op een rij die ‘een verschil maakten’. Hier enkele van de bijzondere tweets die Twitter Stories selecteerde.

Wael Ghonim, een Egyptische werknemer van Google, werd een symbool voor de Arabische Lente. Hij schreef op 26 januari dat internet de politiek zou veranderen in Egypte, en hij had gelijk. De volgende dag werd hij geblinddoekt afgevoerd.

Twitter avatar Ghonim Wael Ghonim Welcome back Egypt #Jan25

Een bekend voorbeeld, als het over de impact van Twitter gaat, is Sohaib Athar. De computerprogrammeur was in Abbottabad gaan wonen voor z’n rust, maar werd ‘s nachts wakker van een helikopter boven de stad. Hij twitterde erover, en bleek later live de aanval op het compound van Bin Laden te hebben verslagen.

Twitter avatar ReallyVirtual Sohaib Athar Helicopter hovering above Abbottabad at 1AM (is a rare event).

Conaxsilver (オイル@千葉) twitterde op 11 maart het woord ‘aardbeving’. Dat bleek niet alles, want Japan kreeg er een verwoestende tsunami bij, die weer een nucleaire crisis veroorzaakte. De wereld kon de ramp door middel van tweets volgen.

Twitter avatar conaxsilver オイル@千葉 地震

Kevin Durant, een van de grote sterren uit de NBA, verveelde zich te pletter toen hij samen met de hele NBA op non-actief werd gesteld. De vastgelopen contractbesprekingen legden de hele competitie plat en Durant werd rusteloos. Hij wilde een potje American football spelen en toen een student hem uitdaagde, kwam de superster gewoon opdagen. Durant maakte vier touchdowns.

Twitter avatar KDTrey5 Kevin Durant This lockout is really boring..anybody playing flag football in Okc..I need to run around or something!

Uit Groot-Brittannië onthouden we dit jaar zeker de enorme rellen die er uitbraken. Maar we onthouden ook de omvangrijke opruimactie die gewone Engelsen op touw zetten. Ze werkten samen met hashtags op twitter om buurtbewoners te mobiliseren, en zo de straten weer leefbaar te maken.

Twitter avatar sophontrack Sophie Collard Have I started something? Are we all going to #riotcleanup? AMAZING!

De dakloze Daniel Morales kreeg via een non-profitorganisatie een mobiele telefoon met beltegoed. Het eerste wat hij deed was, met behulp van de organisatie, een twitteraccount opzetten en er de bovenstaande tweet mee de wereld inhelpen, met een foto. Morales zocht z’n dochter, die hij elf jaar niet had gezien. Een dag na de tweet belde ze hem.

Twitter avatar putodanny Daniel my daughter her name is sarah m rivera http://twitpic.com/439e0e

“Ondertitelingen zijn altijd slecht,” vindt Julie Probst. De dove voetbalfan vermaakt zich daarom niet alleen met de beelden van wedstrijden, maar kan prima liplezen wat spelers en coaches zeggen, en twittert dat tijdens wedstrijden. Tegelijkertijd oogst ze lof voor het onder de aandacht brengen van dove en gehandicapte mensen in de media.

Twitter avatar EinAugenschmaus Jule #Untertitel sind immer so mies. England, Amerika, Schweiz u.v setzen Nachsprecher + Scrollingverfahren ein=hohe Qualität! @Throki @oehmchen

Het is dat Willem-Alexander nog geen persoonlijk account heeft. Nu is koningin Rania al Abdullah van Jordanië verreweg de meest populaire online-majesteit. Rania tweet in het Arabisch en Engels en probeert wereldwijd mensen te verbinden en in gesprek te laten komen.

Twitter avatar QueenRania Rania Al Abdullah All must work together to ensure this is not a lost generation, but rather the last generation to have to fight for education.

Ondanks het werk van professionele fotografen, was de foto die Stefanie Mara maakte misschien wel de mooiste van het jaar. En dat vanuit een vliegtuig, genomen met haar telefoon en de wereld in geholpen met enkel Twitter. Ze legde de lancering van spaceshuttle Endeavour vast vanuit een compleet nieuw perspectief.

Twitter avatar Stefmara Stefanie Gordon Here’s another Photo of the shuttle from my plane. http://twitpic.com/4yg6hs

Een levensreddende tweet uit Van, Turkije. Na de aardbeving van 5.7 op de schaal van Richter twitterde Okan Bayulgen hulpinformatie. Toen hij informatie kreeg over mensen onder het puin, twitterde hij het naar AKUT, een organisatie van reddingswerkers. Die gingen meteen naar het adres en konden twee uur later twee mensen onder het puin vandaan redden.

Twitter avatar bozucuk bozucuk @AKUTASSOCIATION Erçiş merkez cami arkasında apartmanın enkazında 4kişi kurtarılmayı bekliyor.Bunu duyurabilirsek iyi olacak 1bayanve3 çocuk

Lees alle opmerkelijke tweets in de lijst hier terug.

    • Peter van der Ploeg