Het aidsprobleem is groter dan ooit

Met wereldwijd bijna 34 miljoen mensen die met hiv zijn geïnfecteerd, is het aidsprobleem groter dan ooit. Dat blijkt uit een statusrapport dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deze week uitgaf. Gisteren was het Wereldaidsdag. Het aantal geïnfecteerden groeit doordat steeds minder mensen doodgaan aan de infectie, maar ook doordat er steeds nieuwe besmettingen bijkomen. Het aantal aidsgerelateerde doden daalde dankzij de beschikbaarheid van nieuwe virusremmers en een betere verzorging van patiënten in de laatste vijf jaar met 22 procent. Directeur van de hiv-bestrijdingsafdeling van de WHO Gottfried Hirnschall denkt dat het omslagpunt in de wereldwijde epidemie nu bereikt is. „Het heeft tien jaar geduurd, maar er is nu een zeer goede mogelijkheid om de epidemie in te halen.” Om de groei van de epidemie te stoppen zal het aantal nieuwe gevallen van hiv drastisch omlaag moeten. (NRC)