Heineken koopt ruim 900 pubs

Heineken wordt voor bijna een half miljard euro eigenaar van 918 pubs in het Verenigd Koninkrijk. De Nederlandse bierbrouwer koopt voor 412 miljoen pond (480 miljoen euro) het Britse Galaxy Pub Estate van Royal Bank of Scotland. Dat heeft het concern vanochtend bekendgemaakt.

De investering in Britse cafés staat haaks op de uitspraken van Heineken-topman Jean-François van Boxmeer, drie weken geleden in deze krant. Hij zei toen het financieren van horecagelegenheden te willen afbouwen.

In Nederland had Heineken vorig jaar een strop van bijna 40 miljoen euro bij het faillissement van het imperium van wijlen Sjoerd Kooistra. De brouwer was niet alleen leverancier van diens 87 cafés maar ook een voorname financier.

In Groot-Brittannië stevende Heineken af op een nog veel groter verlies bij het faillissement van de Globe Group, exploitant van ruim 400 pubs. Na een akkoord met de curator zette Heineken zijn uitstaande vordering van bijna 200 miljoen euro om in het eigendom van de cafés van Globe.

Heineken erkent dat de investering in Galaxy te maken heeft met het binnenkort aflopen van het vaste biercontract dat dit bedrijf twaalf jaar geleden sloot met Heinekens Britse dochter Scottish & Newcastle. Met de overname van Galaxy heeft Heineken dit afzetkanaal veiliggesteld. Heineken wordt de op zes na grootste horeca-exploitant van Groot-Brittannië, met in totaal 1.380 kroegen in bezit.

De koers van het aandeel Heineken steeg vanochtend met ruim 1 procent tot 35,10 euro.

Heineken wordt grote kroegbaas in Engeland: pagina 25