Heineken koopt 900 Britse pubs, ondanks afbouwen rol financier horeca in Nederland

Caption: Amsterdam 21-4-2011 Aandeelhoudersvergadering van Heineken Foto NRC H'Blad Maurice Boyer Aandeelhoudersvergadering van Heineken in Amsterdam, april 2011. Foto NRC / Maurice Boyer

Heineken neemt het Britse concern Galaxy Pub Estate over van de Royal Bank of Scotland en wordt daarmee een van de toonaangevende café-eigenaren in het Verenigd Koninkrijk. Tegen NRC Handelsblad liet de bierbrouwer vorige maand nog weten zijn rol als financier van horecabedrijven te willen afbouwen.

Vanochtend werd bekend dat Heineken voor 480 miljoen euro het Britse concern Galaxy Pub Estate overneemt van de Royal Bank of Scotland. Hiermee wordt de bierbrouwer een van de toonaangevende café-eigenaren in het Verenigd Koninkrijk, meldt Dow Jones. Galaxy, bestaande uit 918 pubs, werd sinds 1999 al beheerd door Heineken-dochter Scottish & Newcastle Pub Company. Heineken voegt Galaxy samen met de bestaande Britse portefeuille die bestaat uit 462 verkooppunten.

Heineken leerde belangrijke les uit ondergang Kooistra

Op 18 november zei bestuursvoorzitter Jean-François van Boxmeer nog dat Heineken een les had geleerd uit zowel de tragische ondergang van het horeca-imperium van joerd Kooistra (met 87 cafés de grootste kroegbaas van Nederland) vorig jaar, wat het bedrijf als leverancier en financier veertig miljoen euro kostte. De brouwer was niet alleen leverancier van diens 87 cafés maar ook een voorname financier.

In Engeland stevende Heineken af op een nog veel groter verlies bij het faillissement van de Globe Group, exploitant van ruim 400 pubs. Na een akkoord met de curator zette Heineken daar zijn schuld van ruim 400 miljoen pond om in het eigendom van de pubs voor minder dan de helft van dat bedrag.

‘Niet consequent, maar wel logisch’

Tegenover NRC-economieredacteur Philip de Witt Wijnen liet Van Boxmeer in november weten dat de belangrijkste les die het bedrijf had geleerd was dat Heineken moest stoppen met horecafinanciering. Dat lijkt niet erg consequent met de overname van Galaxy, schrijft De Witt Wijnen vandaag in NRC Handelsblad, maar het is kennelijk wel een logische stap voor de bierbrouwer:

Inderdaad niet erg consistent, beaamt analist Richard Withagen van SNS Securities, “maar wel vrij logisch”. Sinds de overname van Scottish & Newcastle in 2008 is Heineken erg ambitieus in Engeland, Schotland, Ierland en Wales. Met de pubs van Galaxy heeft Heineken in die landen nu bijna 1.400 eigen pubs. Volgens Withagen “een belangrijk afzetkanaal voor de eigen merken en een ideaal platform om nieuwe formules te introduceren.” Met een teruglopende biermarkt in Europa probeert Heineken met innovaties nieuwe varianten aan de man te brengen, zoals bieren met een smaakje en de vooral in Engeland populaire ciders.

Overname Galaxy ‘strategische stap’

Daarnaast is het een strategische stap voor Heineken die nu exclusieve leveringscontracten overneemt waardoor het een aanzienlijk marktaandeel veilig stelt in het Verenigd Koninkrijk. En dat waarschijnlijk voor een schappelijke prijs. Volgens analist Withagen kan Heineken goed uit de voeten met de overname van de Galaxy pubs. De Witt Wijnen:

Het concern heeft ruim 600 miljoen in kas. Alleen durft Withagen niet in te schatten of die prijs van 480 miljoen euro nu relatief hoog of laag is. Heineken spreekt zelf van “een heel goede prijs”: 7,2 maal het bedrijfsresultaat van Galaxy. “In het verleden was bij soortgelijke deals een factor van 10 tot 12 gangbaar.” Hoeveel omzet Galaxy precies boekt en hoe winstgevend het is, wil het concern niet zeggen.

Lees vanmiddag meer in NRC Handelsblad (digitale editie)

    • Hans Klis