Heerlen gaat verzakt winkelcentrum deels slopen

Het winkelcentrum 't Loon in Heerlen dat op instorten staat. Beeld L1 / screenshot

De gemeente Heerlen laat het deel van winkelcentrum ’t Loon dat op instorten staat slopen. Dat heeft burgemeester van Heerlen Paul Depla vanavond bekendgemaakt. Volgens Depla is deze optie de meest veilige. Als de instorting zou worden afgewacht, is er geen grip op het moment en op het vrijkomen van stoffen.

In het te slopen deel staan tien van de vijftig winkels die het centrum rijk is. Wanneer de sloop precies gaat plaatsvinden, is nog onduidelijk. De Vereniging van Eigenaren heeft het bevel tot slopen gekregen, maar heeft nog tot maandag de tijd om te reageren.

Als de vereniging akkoord gaat, moet een sloopplan worden gemaakt. “Snelheid is geboden, maar veiligheid staat voorop”, aldus Depla. Hij hoopt dat de komende weken hier meer duidelijkheid over komt. De burgemeester stelt dat als er veel kans zou zijn dat de situatie zich zou stabiliseren, er mogelijk een ander besluit was genomen. “Maar dat hoopvolle scenario is niet realistisch.”

Druk op pilaren neemt toe

De druk op de pilaren in de parkeergarage onder het centrum zou nog steeds enorm aan het toenemen zijn. “Als je kijkt naar de druk op die pilaren, dan hadden die allng moeten bezwijken.” In de pilaren zit echter extra staal verwerkt, een geluk bij een ongeluk, aldus Depla. Eerder deze week werd een deel van het complex gesloten vanwege scheuren in pilaren van de ondergrondse parkeergarage. De oorzaak ligt in de grond, maar waar precies is onduidelijk, herhaalde Depla vrijdagavond. “Het probleem kan zitten in oude mijngangen of een specifieke ondergrond, dat weten we niet.”

Gisteravond werd het winkelcentrum in zijn geheel gesloten, omdat de ondergrond instabiel bleef en daarmee het instortingsgevaar toenam. Voor het hele complex is een noodverordening van kracht, die inhoudt dat het gebied tussen de Homerusstraat, de Apollolaan, de Antwerpseweg en de Looierstraat (deels) verboden terrein is.
Met de ondernemers vinden gesprekken over ondersteuning plaats, aldus de burgemeester. MKB Parkstad meldde eerder dat de verzakking van winkelcentrum ’t Loon in Heerlen zou de doodsteek kunnen betekenen voor de ondernemers die daar gevestigd zijn.

De belangenorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf deed vandaag een oproep aan de gemeente en andere ondernemers in Heerlen om de vijftig getroffen ondernemers te helpen. Mogelijk kunnen de winkeliers aanspraak maken op deeltijd-WW voor personeelsleden of regelingen in het kader van de bijzondere bijstand voor zelfstandigen.

De Limburgse zender L1 heeft een livestream van het winkelcentrum in Heerlen.

    • Lex Boon