Gluren in het mandje van Obama

Boekhandels doen er alles aan om klanten de winkel in te lokken. Obama draagt een steentje bij

Op Small Business Saturday bezocht hij met zijn dochters Sasha en Malia een onafhankelijke boekwinkel in Washington. Een zwerm journalisten legde vast wat hij daar kocht. Als eerste legde hij het vijftig jaar oude, onlangs in jubileumeditie verschenen kinderboek The Phantom Tollbooth in zijn mandje. Dit gaat over een jongen die terechtkomt in de onrustige, magische wereld waar de prinsessen Rhyme en Reason, die voor redelijkheid in de wereld zorgden, naartoe verbannen zijn. Obama legde nog vier kinderboeken in zijn mandje. Voor zichzelf kocht hij Téa Obrehts’s The Tiger’s Wife, dat dit jaar de Orange Prize won, Junot Díaz’ The Brief Wondrous Life of Oscar Wao (Pulitzer Prize) en Ahmed Rashids boek over de opkomst van extremisme in Centraal Azie, Descent into Chaos. Uitgevers wachten in spanning of het Obama- effect nog werkt. Aan het begin van zijn presidentschap werd wat Obama las vaak een bestseller. (NRC)