'Fundamentalisten gaan winnen in Egypte'

Dat heeft grote gevolgen voor het politieke landschap.

Het officiële resultaat van de eerste verkiezingsronde wordt pas vandaag bekendgemaakt en er komen nog twee rondes, maar de strijd lijkt al beslist: de Egyptenaren hebben maandag en dinsdag massaal voor de moslim-fundamentalistische partijen gestemd.

De Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid, van de Moslimbroeders, heeft een sterke campagne gevoerd en kon terugvallen op haar machtige organisatie. Zij zegt, op basis van eigen peilingen bij de stembureaus, dat ze wellicht 40 tot 50 procent van de stemmen zal behalen. Dat bevestigen rechters die het kiesproces overzien.

De grote verrassing is echter het succes van de salafistische partijen, die veel radicaler zijn dan de Broeders. De voornaamste salafistische partij, Nour, verwacht in haar eentje 10 tot 15 procent te behalen. Diaa Rashwan, hoofd van het Ahram Centrum voor politieke en strategische studies, verwacht dat „de fundamentalisten samen ten minste 65 procent zullen behalen in de eerste ronde”.

Maandag en dinsdag werd gestemd in onder andere Kairo, Alexandrië, Fayoum, Port Said en de Rode Zee. In de overige delen van Egypte wordt half december en begin januari gestemd. Maar de trend is duidelijk: dit zijn districten waar de linkse en liberale partijen juist hun beste resultaat hadden verwacht.

De voorspellingen van de partijen zelf moeten met een korrel zout worden genomen, maar enkele uitslagen bevestigen de trend. In alle negen districten waar deze week is gestemd is het Broederschap aan de leiding, soms gevolgd door de Nourpartij elders door het seculiere Egyptisch Blok.

Een zege van de fundamentalisten kan grote invloed op de politiek hebben. De Moslimbroederschap heeft veel moeite gedaan om christenen en seculieren gerust te stellen over haar toekomstvisie. Verwacht werd dat zij een regering zou gaan vormen met linkse of liberale partijen. Als de cijfers over de salafistische partijen worden bevestigd zou zij geneigd kunnen zijn naar de rechterzijde over te hellen.

De uitslag verandert ook de relatie met het leger. De Broeders hielden zich afzijdig bij het recente protest tegen de legerleiding. Woensdag zeiden zij dat het aan de islamitische meerderheid is een premier aan te wijzen ter vervanging van de regering die het leger heeft aangesteld.

    • Gert Van Langendonck