Extra geld voor samenwerking huisartsen en ziekenhuizen

Minister Schippers op de spoedeisende hulp in het MCH Westeinde in Den Haag. Foto NRC / Merlin Daleman

Minister van Volksgezondheid Schippers trekt de komende twee jaar extra geld uit voor betere samenwerking tussen huisartsen en de spoedeisende hulp van ziekenhuizen. Ze doet daarmee een handreiking aan de huisartsen in het conflict over de bezuinigingen.

De minister maakte haar beslissing vanochtend bekend op een bijeenkomst van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), meldt persbureau Novum. Het extra geld dient als startsubsidie en moet voorkomen dat patiënten straks vaker naar ziekenhuizen moeten, terwijl hulp bij huisartsen een stuk goedkoper is. Ook gaat Schippers de bestaande schuld van 112 miljoen euro gespreid verrekenen over meerdere posten. De huisartsen moeten zo meer ruimte krijgen.

Volgens Schippers is het de bedoeling dat patiënten zich straks eerst melden bij een huisartsenpost en daarna, als het noodzakelijk is, doorgestuurd worden naar een ziekenhuis. De minister wil wel dat het glashelder wordt wie welke zorg tegen welke prijst levert.

Huisartsen al langer boos over maatregelen minister

De huisartsen zijn al lang boos over de aangekondigde maatregelen van Schippers. Zij vinden dat de patiënt daar de dupe van wordt. Huisartsen kunnen minder doen en de zorg verplaatst zich naar het ziekenhuis. Daardoor lopen onder meer de wachtlijsten en de behandelingskosten op, stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Schippers erkent dat. Volgens haar is de huisarts “de spil waar de zorg om draait”. De rol van de huisarts wordt alleen maar groter, omdat ze zorg in de buurt verder wordt versterkt. De minister wil binnenkort in gesprek met de huisartsen om daar ‘harde afspraken’ over te maken.

    • Pim van den Dool