Europese Unie: geen olieboycot tegen Iran

De Europese Unie is er gisteren in Brussel niet in geslaagd om overeenstemming te bereiken over een olieboycot tegen Iran. Over het embargo bestond grote verdeeldheid tussen de 27 Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe was vooral Griekenland tegen een embargo, omdat het land grotendeels afhankelijk is van Iraanse olie. In januari spreekt de EU opnieuw over een mogelijk embargo. Gisteren kwam de EU wel tot een overeenstemming om 180 personen en bedrijven – die betrokken zijn bij het Iraanse kernprogramma – op een zwarte lijst te plaatsen. Hun tegoeden worden bevroren en de personen mogen Europa niet meer in. Iran staat onder grote internationale druk nadat het Internationaal Atoomenergie Agentschap vorige maand een rapport publiceerde waarin staat dat het land werkt aan een kernwapen. (NRC)