Europese beurzen sluiten goede week af met winst

De beursvloer in Frankfurt vandaag. Foto Reuters / Pawel Kopczynski

In Amsterdam sloot de AEX vandaag met een winst van 1,3 procent op 300.77 punten. Daarmee wordt een uiterst goede week afgesloten. In de afgelopen vijf dagen steeg de AEX ruim 9 procent. Elders in Europa was de stemming ook goed.

In Parijs beleefde de beurs de beste week sinds maart 2009. De beurs sloot met een winst van 1,1 procent, waardoor de winst over de gehele week boven de 10 procent uitkwam. De beurs in Frankfurt eindigde 0,7 procent hoger. In Londen werd de week afgesloten met een winst van 1,2 procent.

Toenemende hoop voor oplossing schuldencrisis

Volgens persbureau Dow Jones hebben beleggers toenemende hoop dat Europese regeringsleiders met een structurele oplossing komen voor de Europese schuldencrisis. Vooral woensdag veerden de financiële markten op. Er werd toen zeer positief gereageerd op een gecoördineerde actie van centrale banken, die besloten dat de prijs voor dollarleningen verlaagd wordt om zo te voorkomen dat het interbancaire systeem vastloopt. De AEX sloot die dag met een winst van 4 procent.

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerde Wall Street een kleine winst: 0,3 procent. De nieuwe Amerikaanse werkgelegenheidscijfers die vandaag naar buiten kwamen waren positief - het werkloosheidscijfer bereikte de laagste stand in 2,5 jaar - maar zorgen ook voor gemengde gevoelens. De daling wordt voor de helft verklaard door een afname van de beroepsbevolking.

    • Lex Boon