EU stelt besluit invoerstop olie Iran uit

De lidstaten van de Europese Unie hebben gisteren een besluit over een invoerstop van olie uit Iran als onderdeel van sancties tegen zijn omstreden nucleaire programma twee maanden uitgesteld. Twee dagen na de bestorming van de Britse ambassade in Teheran besloten de ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel de tegoeden van nog eens 143 Iraanse bedrijven en 37 personen te bevriezen. In Washington nam de Senaat tegen de zin van het Witte Huis een wetsvoorstel aan dat buitenlandse financiële instellingen straft als ze zaken doen met de Iraanse Centrale Bank, de belangrijkste pijpleiding voor de olie-inkomsten.

De EU-ministers meldden extra maatregelen tegen het Iraanse financiële systeem en tegen de transport- en energiesector te onderzoeken in nauwe coördinatie met internationale partners. Een besluit volgt dan op hun volgende bijeenkomst, eind januari. Over een olie-invoerstop, bepleit door Groot-Brittannië en Frankrijk, bestaat verdeeldheid.

EU-landen nemen ongeveer 20 procent van de Iraanse olie af,waarvan het leeuwendeel naar Italië en Spanje gaat. Maar Griekenland heeft zich ook toenemend tot Iran gewend, dat betere betalingsvoorwaarden geeft. Een ander bezwaar tegen een invoerverbod is de mogelijke opwaartse druk op de olieprijzen op een moment van zware economische problemen. De Europese energie-commissaris, Günther Oettinger, zei gisteren dat een embargo de steun behoeft van alle 27 lidstaten.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, onderstreepte dat alle maatregelen die gisteren werden genomen uitdrukkelijk verband houden met het Iraanse nucleaire programma. „Het heeft niets te maken met wat er met onze ambassade is gebeurd”, zei hij tegen de BBC-radio. Europese diplomaten die het ambassadegebouw hebben bezocht zeiden dat er zware schade is aangericht. Een diplomaat zei dat te zien was dat de bestorming een gecoördineerde actie was. De Amerikaanse vice-president Joe Biden zei gisteren opmerkelijk genoeg geen bewijs te hebben dat de Iraanse autoriteiten de hand hadden in de bestorming, hoewel hij eraan toevoegde dat het incident laat zien waarom het land „een pariah” is.

Het unaniem aangenomen sanctiebesluit van de Amerikaanse Senaat gaat nu naar het Huis van Afgevaardigden en moet ten slotte door president Obama worden ondertekend, of gevetood. Regeringsfunctionarissen zeiden gisteren wel sancties te overwegen tegen de Centrale Bank, maar dat met de buitenwereld te willen afstemmen. Sancties tegen banken van bondgenoten is volgens de zegslieden niet de beste manier om hun medewerking aan actie tegen Iran te krijgen. China, de grootste consument van Iraanse olie, waarschuwde gisteren tegen „emotioneel beladen acties”. (Reuters, AFP, AP)