Elke subsidie kan worden misbruikt. Afschaffen?

In zijn kritiek op Job Cohens Felix Meritis-lezing beweert Frits Bolkestein (Opinie, 29 november) dat „de sociale zekerheid de eigen verantwoordelijkheid althans ten dele ondermijnt”. Hoe komt hij tot deze conclusie? „Het misbruik dat van de bijstand en van de persoonsgebonden budgetten wordt gemaakt, toont dat aan.”

‘Het misbruik’ – dit klinkt aangenaam vrijblijvend en ontslaat me van de lastige plicht met concrete cijfers te moeten komen, zal Bolkestein hebben gedacht. Als ook maar één uitkering of persoonsgebonden budget ten onrechte wordt toegekend, komen beide regelingen volgens hem in een kwalijk daglicht te staan. Nu kan in principe elke subsidie of overheidsmaatregel worden misbruikt. Afschaffen dan maar?

Beide regelingen zijn bedoeld om mensen die om uiteenlopende redenen niet kunnen werken te ondersteunen. Schaf ze af en de mensen die erop zijn aangewezen, gaan vanzelf weer aan de slag, lijkt Bolkestein te willen suggereren. Dit lijkt me meer een hardvochtig pleidooi voor egoïsme dan een oproep tot zelfredzaamheid.

Maarten Lemmens

Utrecht

    • Maarten Lemmens