Eén schamele treffer en kritiek verstomt

Als Marc Janko kort voor tijd niet had gescoord, zou FC Twente volgens de media niet geduldig maar apathisch hebben gespeeld tegen Fulham. Trainer Adriaanse vindt dat de voetbalpers opportunistisch te werk gaat.

Twente players Roberto Rosales, who gave the pass, and Marc Janko, left, who scored 1-0, celebrate at the end of the match against Fulham during the group K Europa League soccer match in Enschede, eastern Netherlands, Thursday Dec. 1, 2011. (AP Photo/Peter Dejong)
Twente players Roberto Rosales, who gave the pass, and Marc Janko, left, who scored 1-0, celebrate at the end of the match against Fulham during the group K Europa League soccer match in Enschede, eastern Netherlands, Thursday Dec. 1, 2011. (AP Photo/Peter Dejong) AP

Wat als FC Twente niet in de voorlaatste minuut van Fulham had gewonnen via een doelpunt van invaller Marc Janko? Trainer Co Adriaanse weet het wel. Dan had de club uit Enschede niet geduldig gespeeld, maar apathisch. Dan was de kritiek van vaste volgers na nieuw puntenverlies aangezwollen. Nu plaatste de vicelandskampioen zich als groepswinnaar voor de knock-outfase van de Europa League.

Vijf maanden na zijn aantreden lijkt Adriaanse geïsoleerd te raken bij FC Twente. De ploeg staat derde in de eredivisie met zes punten achterstand op AZ, dat een wedstrijd minder speelde. De trainer krijgt het verwijt uitgeblust langs de zijlijn te staan, het elftal niet attractief te laten spelen – wat wel zijn handelsmerk is – en geen rekening te houden met hoe de club in de vorige seizoenen is opgebouwd.

Een regionale krant concludeerde alvast dat het contract van Adriaanse niet wordt verlengd, een landelijk dagblad citeerde de kritische voorzitter Joop Munsterman. „We hebben minder punten verzameld dan ik had verwacht en we voetballen wat minder dan gehoopt”, zei hij in de Volkskrant. Ook stelt Munsterman dat hij „in de oefencampagne voor het laatst heeft genoten”.

Assistent-trainer Alfred Schreuder stelde gisteravond na de overwinning op Fulham dat de kritiek een tikje overdreven is. „Maar we moeten blijkbaar wel wennen aan onze nieuwe status als topclub. Een gelijkspel voelt voor de buitenwereld eerder als nederlaag. Winnen is de standaard geworden. Het daarmee op de juiste manier weten omgaan bepaalt ook of FC Twente een topclub is of niet.”

Schreuder erkende dat de technische staf van FC Twente de zorgen over het spel deelt. „We hebben de nodige punten laten liggen en zijn zelf ook kritisch. Het positiespel is de basis van ons succes en daar moeten we scherp op zijn. We moeten nu rekening houden met tegenstanders die naar Enschede komen met een verdedigend plan. Tegen De Graafschap [4-0] vonden we het doelpunt wel, maar tegen Vitesse [0-0], dat hetzelfde speelde niet ”

Martin Jol weet wat het is ongewenst te raken bij een club. De huidige trainer van Fulham, dat na de nederlaag in Enschede een overwinning nodig heeft voor ‘overwintering’ in de Europa League, vertrok een jaar geleden onder grote druk bij Ajax. Hij voelde het niet goed te kunnen doen, zonder een verleden bij de club uit Amsterdam. Jol deed het statistisch niet slecht, zeker vergeleken met de de huidige situatie. Maar bij de eerste tegenslag opende Johan Cruijff de aanval, bemoeiden hele en halve Ajacieden zich met het magere spel en kreeg de trainer de publieke opinie tegen zich.

Jol kan beamen dat kleine dingen de positie van een trainer kunnen aantasten. Zo liet voormalig Ajax-trainer Adriaanse zich destijds bij de NOS kritisch uit over de outfit van collega Jol langs de lijn – trainingspak en pet. Wie trainer is bij de gerenommeerde club uit Amsterdam behoort een kostuum te dragen bij wedstrijden, betoogde Adriaanse. Dat werd in de Arena al snel nagepraat.

In Enschede was Adriaanse bij zijn aanstelling op zijn beurt mikpunt van satire. Op internet verscheen daags voor zijn officiële presentatie een persiflage van de trainer door de deze week vertrokken commercieel directeur Jan van Halst. Adriaanse wordt nooit trainer van FC Twente, is in hetzelfde filmpje de conclusie van Youri Mulder – nu een van de assistent-trainers bij de club uit Enschede.

Adriaanse, die bij zijn vorige vijf werkgevers – FC Porto, Metallurg Donetsk, Al-Sadd, Red Bull Salzburg en het Qatarees olympisch elftal – na een seizoen of eerder vertrok, kwalificeerde de kritiek op zijn functioneren voor de wedstrijd tegen Fulham als „ranglijstjournalistiek”. „Dat sommigen ons spel niet goed vinden, heeft met de stand te maken. Tegen FC Groningen, Heracles Almelo en Vitesse hadden we gezien het wedstrijdbeeld moeten winnen. Dan hadden we zes punten meer gehad. De kritiek komt uit één hoek. Ik hoor van heel veel deskundigen dat ons spel wel goed is.”

Tegen Fulham, dat afgelopen weekeinde met 1-1 gelijkspeelde tegen stadgenoot Arsenal, was het spel ook goed, vond Adriaanse. „We hebben gespeeld tegen een tegenstander die heel compact speelde. We kregen weinig kansen, maar controleerden de wedstrijd goed. Ik ben tevreden dat we niet de fout hebben gemaakt te forceren. Vlak voor tijd kwam de vloeiende aanval die we nodig hadden voor de overwinning.”

De supporters van FC Twente namen voor de wedstrijd afscheid van Bryan Ruiz. De Costa Ricaanse buitenspeler is slechts invaller bij Fulham, maar wordt in Enschede gemist, bleek ook tegen de nummer vijftien uit de Premier League. Natuurlijk speelde FC Twente een degelijke wedstrijd tegen een fysiek sterke ploeg, maar met slechts de spaarzame creatieve impulsen van Nacer Chadli en Ola John werd het geen sprankelende voetbalavond.

Maar Co Adriaanse mag van zijn critici niet meer beginnen over het gemis van Bryan Ruiz.

    • Michiel Dekker