Duitse dopingtest pleit Pechstein vrij

Claudia Pechstein is door het Duitse antidopingagentschap (Nada) vrijgepleit van het gebruik van doping. De Duitse schaatsster, in 2009 voor twee jaar geschorst wegens verhoogde bloedwaarden, had zichzelf in september ‘aangegeven’ omdat dat haar waarden opnieuw verhoogd waren.

„Uit onderzoek blijkt dat geen sprake is van een overtreding van de dopingreglementen”, verklaarde Nada-bestuurslid Lars Mortsiefer gisteravond voor de ARD-televisie in de Tagesschau. „Wij zullen daarom geen procedure beginnen.”

Door zichzelf aan te geven bij het Nada en andere betrokken instanties wil Pechstein (39) bewijzen dat ze in 2009 ten onrechte werd geschorst. Als eerste sporter ooit kreeg ze straf opgelegd op basis van verhoogde waarden in haar biomedisch paspoort, zonder dat sprake was van een positieve dopingtest.

De vijfvoudig olympisch kampioene wijt haar verhoogde waarden aan een erfelijke afwijking. In die mening wordt ze nu gesteund door 59 vooraanstaande hematologen.

Nada-bestuurslid Mortsiefer wilde geen uitspraak doen over de schorsing van 2009. Pechstein ziet het Nada-oordeel als bewijs van haar onschuld. Haar advocaten stelden de internationale schaatsunie ISU een ultimatum vóór 1 december te reageren op haar aangifte. Ze dreigen met een schadeclaim.