Deze veertien denkers ontketenden de Arabische Lente

Anti-regeringsdemonstranten in Bahrein maken het vredesgebaar. Foto AP / Hasan Jamali

2011 was het jaar van de Arabische Lente. In Tunesië, Egypte, Libië, Syrië, Jemen en andere landen gingen honderdduizenden mensen de straat op om verandering te eisen. Welke veertien denkers vormden een inspiratiebron voor de Arabische bevolkingen?

Foreign Policy eert op zijn site een aantal prominente Egyptenaren, zoals romancier Alaa Al Aswany, maar ook de meer bekende presidentskandidaat Mohamed El Baradei en activist Wael Ghonim. Volgens FP verdienen zij lof voor “het trotseren van de politiestaat - en het inspireren van miljoenen om hen na te volgen.” El Baradei voorspelde vorig jaar al dat het regime van Mubarak geen toekomst heer had en bleef in de maanden na zijn val “een van de meest prominente krachten die de revolutie nog verder wilde brengen”, aldus Foreign Policy.

Een van de symbolen van de Syrische volksopstand is volgens Foreign Policy cartoonist Ali Farzat, wiens handen in augustus gebroken werden vanwege zijn kritische tekeningen over het regime van president Assad. Farzat belichaamt “de vastberaden ziel” van de Syrische opstand, aldus FP, vanwege “het tonen van de waarheid over een bloederige macht”.

De moslimfundamentalisten in Tunesië en Egypte krijgen ook credits van Foreign Policy vanwege het verzoenen van “islamisme en democratie”. Het is nog niet bewezen dat de twee daadwerkelijk samengaan, maar FP hoopt van wel en zal de fundamentalisten in Tunesië, Egypte en andere Arabische landen, die veel verzet tegen de veelal corrupte, seculiere dictators wisten te mobiliseren, aan hun beloften houden. “Wij respecteren de rechten van alle religieuze en politieke groeperingen”, is bijvoorbeeld een uitspraak van een belangrijke financier van de Egyptische Moslimbroederschap.

Natuurlijk krijgt ook de Jemenitische winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, mensenrechtenactiviste Tawakul Karman, een plekje in het overzicht van Foreign Policy. Verder staan op de lijst: oud-directeur van Al Jazeera Wadah Khanfar, de Saoedische vrouwenrechtenactivistes Eman Al Nafjan en Manal al-Sharif en de Libische activist Fathi Terbil.

    • Pim van den Dool