De politie weet tot op de vierkante meter waar je zit

Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden draagt deze week een enkelband, bedoeld voor mensen met elektronisch huisarrest. „Ze konden zelfs zien hoe hard ik reed.”

Vijf burgemeesters in het noorden van het land droegen de afgelopen week vijf dagen een elektronische enkelband. Ze deden dat in het kader van de Week van de Elektronische Controle van Reclassering Nederland. Het initiatief moet de kennis over elektronisch toezicht onder burgemeesters vergroten en ze ermee vertrouwd maken. Een van die vijf burgemeesters was Ferd Crone van Leeuwarden.

Hoe beviel het?

Crone: „Nou, ik heb hem net afgedaan en ik kreeg een exacte uitdraai waar ik de afgelopen vijf dagen ben geweest en hoe laat. Ze konden zelfs zien hoe hard ik heb gereden op de Afsluitdijk. Keurig binnen de limiet hoor.”

Wat mocht u wel en wat niet?

„Ik moest tussen elf uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends thuis zijn. En van tevoren was ingesteld dat ik niet op bepaalde plekken in de stad mocht komen. Zo’n enkelband lijkt op een horloge dat om je enkel zit. Je kan hem niet afdoen, hij is geborgd met een slotje. Daarnaast heb je een soort mobiele telefoon in je binnenzak die gaat piepen als je je in verboden gebied begeeft. En o ja, je mocht vanwege de enkelband niet naar de sauna en de zonnebank, maar daar kom ik toch al niet.”

Wanneer was u in overtreding?

„Maandagavond reed ik na een raadsvergadering op de fiets naar huis. Ineens ging dat ding in mijn binnenzak piepen. Op die mobiele telefoon kwam de melding: ‘U bent op verboden gebied. Ga terug.’ Onbewust was ik een straat ingereden waar ik niet mocht komen. Ik heb toen een andere weg naar huis genomen. Als je in het echt stelselmatig overtredingen pleegt, krijg je een boete of komt de politie je oppakken. Die weten tot op de vierkante meter waar je zit.

„Als je een gebouw betreedt gaat hij ook piepen, want door het beton wordt de gps-verbinding verbroken. Je moet dan even naar buiten. Mensen in je omgeving horen dat ook. Ik kon er een grapje over maken. Zo van: ‘de politie zit me op de hielen’. Maar als je hem als straf langer moet dragen, moet je die piep toch uitleggen aan anderen.”

Is elektronisch toezicht echt een straf?

„Ja, het is zeer vrijheidsbeperkend. Vooral als je in de avonduren thuis moet zijn. Dan kun je niet sporten, niet met je kinderen weg of naar een ouderavond. Dat kan lastig zijn. Ik had ook voortdurend het gevoel dat ik werd bekeken. Je denkt steeds: mag ik hier wel komen? En al je gangen worden geregistreerd. Zo laat was je daar en zo laat daar. Nu had ik gelukkig niks te verbergen.”

Wat waren de reacties?

„Toen ik zaterdag het winkelkarretje in de Albert Heijn pakte zei een meneer: ‘Hé, heeft u vrij vandaag?’ en wees naar mijn enkel. Die had ergens in de lokale pers gelezen dat ik een enkelband droeg. Gelukkig mocht ik wel winkelen.”

Een geschikt middel voor gedetineerden, zo’n enkelband?

„Ja, maar ook voor hooligans of stalkers die een gebiedsverbod hebben. Voor middelzwaargestraften is het heel positief dat ze een deel van hun straf in hun sociale omgeving kunnen blijven en naar hun werk kunnen. Want van een gevangenisstraf is nog nooit iemand beter geworden.”

    • Karin de Mik