De marsepeinfiguren van Cees Holtkamp

Woensdag stond op deze plek een videorecept voor marsepein. In Nederland valt de marsepeinpiek traditioneel op en rond Sinterklaas, in Toledo (Spanje) is Kerstmis de aanleiding voor de marsepeinkoorts en in Lübeck, de Germaanse marsepeinstad waar de marsepein op basis van suikerstroop nog wat zachter is, gaat marsepein het hele jaar door over de toonbank. In Toledo is de anguila een geliefd motief voor de marsepeinboetseerder, een geschubd, opgerold monster dat in alle maten verhandeld wordt. De klassieke Nederlandse marsepeinfiguren zijn een stuk braver: het varken natuurlijk, het eendje, de kat, de worst. En dan is er nog de marsepeinbonbon die ook met de Kerst nog op tafel kan. In deze video’s maakt pâtissier Cees Holtkamp al deze klassiekers samen met zijn kleindochter Stella.

    • Ronald Hoeben