Countdown Ruimtereis André Kuipers

Eind december vertrekt André Kuipers met een Sojoezraket naar de ruimte. Tot dan elke week een bericht over zijn voorbereiding. Vandaag: twitteren.

Je zou denken dat het eenzaam is in de ruimte. Het Major Tom-gevoel. „Here am I floating ‘round my tin can far above the moon. Planet Earth is blue and there is nothing I can do”, zong de majoor. Maar het gevoel geheel verlaten rond te zwerven bekruipt je misschien toch eerder op de Zuidpool of diep in de Himalaya, buiten bereik van communicatiesatellieten. De bewoners van het ruimtestation ISS hebben steeds contact met collega’s op aarde.

Allereerst zijn er de grondstations, zoals die bij Moskou, in Houston en in Oberpfaffenhofen, iets buiten München. Ze leiden de operaties in de Russische, Amerikaanse en Europese modules van het ruimtestation in goede banen. En de ISS-bewoners kunnen intussen via zulke radioverbindingen met de aarde communiceren: met familie bellen, video-vergaderen, op de remote computer beneden inloggen...

Daarnaast heeft het ruimtestation tegenwoordig een rechtstreekse internetverbinding (ruwweg zo snel als ADSL). Als astro- en kosmonauten hun laptop aansluiten op het bijbehorende draadloze thuisnetwerk van het ISS kunnen ze zelfs live twitteren, mailen en Facebook bekijken.

Hoe deden astro- en kosmonauten dat twintig jaar geleden? Was hun leven in de tin can destijds niet veel saaier en zwaarder? Over de beroemde kosmonaut Sergei Krikalev, die met 803 dagen, 9 uur en 39 minuten langer in de ruimte verbleef dan wie ook, gaat het verhaal dat hij in 1992 een amateurradiozender mee naar boven smokkelde. Naar MIR, de Russische voorganger van het ISS. In een verloren uurtje legde Krikalev contact met een trucker die naar het Zuid-Afrikaanse stadje Kimberley reed. Maar ja, het lukte hem niet om de trucker ervan te overtuigen dat hijzelf, Krikalev, honderden kilometers hoger onderweg was van Zuid-Afrika naar India en rap verder. Een lunatic, moet de trucker hebben gedacht. Hij verbrak de verbinding.

Krikalev moet ook iets van het Major Tom-gevoel hebben ervaren. Want op de vraag, later, wat hij vanaf boven het meest waardevol aan de aarde vond, zei hij: „Dat wat je niet kunt zien, de mensen.”

Margriet van der Heijden

    • Margriet van der Heijden