China gebruikt buitenlandse reserves niet voor steun aan eurozone

China zet zijn buitenlandse reserves van 3,2 biljoen dollar niet in om steun te verlenen aan andere continenten, waaronder het onder de schuldencrisis gebukte Europa.

Dat meldt persbureau AP op gezag van het Chinese staatsnieuwsbureau Xinhua. Volgens staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Fu Ying hoeft China niet financieel bij te dragen aan de noodlijdende eurozone. Fu: “Het argument dat China de Europese Unie financieel moet bijstaan is niet gegrond, aangezien onze reserves niet op die manier beheerd worden”. Zij benadrukte sterk dat het feit dat China niet eens dit geld gebruikt om “de armoede te bestrijden” in eigen land.

Fu voegde daar wel aan toe dat China al eerder een “positieve en gezonde deelnemer” is geweest bij de internationale inspanningen om Europa te ondersteunen en ook zal blijven meewerken aan dergelijke initiatieven. Volgens analisten heeft China al een vijfde van zijn kapitaal geïnvesteerd in Europa.

Volgens economieredacteur Melle Garschagen van NRC Handelsblad wil Fu met haar uitspraken benadrukken dat het vreemd is dat de armere landen gevraagd worden om de rijkere te redden. Garschagen:

“Per hoofd van de bevolking is China armer dan Europa. Waarom zouden China en de BRIC-landen het rijkere Europa moeten helpen? China wil een signaal afgeven dat de eurozone eerst zichzelf moet redden.”

Tijdens een toespraak bij een diplomatiek forum in Beijing stelde Fu dat Chinese investeringen in Europa geen politiek karakter moeten krijgen. Tegelijkertijd zou Europa “oprechtheid moeten tonen” bij zaken die de ontwikkeling van de Chinees-Europese betrekkingen hinderen. Ze legde daarbij de meeste nadruk op het Europese wapenembargo in de export naar China en China’s reeds lang uitstaande verzoek om de status van markteconomie toegekend te krijgen. Deze twee punten beïnvloeden het wederzijds begrip en vertrouwen “aan beide kanten”.

Dat China niet de buitenlandse reserves wil aanboren, vindt Garschagen niet zo vreemd. Als China wil investeren in Europa doet het land dat via staatsinvesteringsfondsen. Garschagen:

“China heeft altijd gezegd dat er geïnvesteerd wordt dat via dit soort fondsen gedaan zal worden. Maar eerst moeten deze onderzoeken of die investeringen veilig zijn en wat opleveren. Bovendien zouden de fondsen via het IMF werken, omdat die alleen voldoende waarborg kunnen bieden. Een Chinese investering is commercieel van aard en geen hulp. Daarnaast brengt het aanboren van de gigantische reserve en het omzetten van de dollars in euro’s risico’s met zich mee om op grote schaal de economie te ontwrichten.”

    • Hans Klis