Buma-bestuurder ontkent beschuldiging corruptie

Uitgever en Buma/Stemra-bestuurder Jochem Gerrits bestrijdt de aantijging van Pownews dat hij zijn macht als bestuurder heeft misbruikt om geld op te strijken van auteursrechten die nog uitbetaald moeten worden. Volgens Gerrits is de zaak door de redactie van Pownews „vakkundig uit zijn verband getrokken”.

In het opgenomen telefoongesprek biedt Jochem Gerrits aan om zijn bestuursfunctie te gebruiken om een hoge claim van componist Melchior Rietveldt op de auteursrechtenorganisatie Buma makkelijker te laten inwilligen, en daar ook zelf beter van te worden. De passage is volgens Gerrits „gemanipuleerd” uitgezonden. „Daar kun je je haast niet tegen verdedigen”, liet Gerrits gisteravond telefonisch weten aan RTL Boulevard.

De op Curaçao woonachtige Gerrits was niet bereikbaar voor opheldering aan het bestuur van Buma/Stemra, omdat hij onderweg was naar Nederland. Het BUMA-bestuur vergadert woensdag met zijn 23 leden. Het bestuur heeft geschokt gereageerd op de tv-uitzending van woensdagavond. Er is toen direct contact gezocht met Gerrits. „Als dit klopt en er is inderdaad sprake van belangenverstrengeling, dan is dat volkomen verwerpelijk”, zegt Hans Kosterman, vice-voorzitter van de Buma/Stemra. „Ik vind het stuitend om zo je bestuurslidmaatschap in te zetten. Vooral de stijl van ‘we regelen het wel’.”

Hans Kosterman van Buma/Stemra noemt het moment van de beschuldiging extra ongelukkig omdat auteursrecht net nu onderwerp van gesprek is in de Tweede Kamer.

„Het is voor ons al vechten tegen de beeldvorming over auteursrechtenorganisaties. Men zal zich nu extra achter de oren krabben: ‘het is daar nog erger dan we dachten’.”

Diverse kamerleden van PVV, PvdA en GroenLinks dringen aan op actie en hebben bij staatssecretaris Fred Teeven (Justitie, VVD) aangegeven stevig te willen debatteren over deze kwestie.

Een meerderheid van de Tweede Kamer sprak zich woensdag uit tegen een verbod op het downloaden van films en muziek van illegale bronnen. Volgende week wordt daar opnieuw over vergaderd.

VOI©E, de brancheorganisatie van de collectieve beheersorganisaties voor auteurs, vertrouwt erop dat „ons lid Buma/Stemra onmiddellijk passende maatregelen zal nemen wanneer de verdediging van Gerrits naar het oordeel van het bestuur ontoereikend is.”

De hoge salarissen van de Buma/Stemra-top, die in het jaarverslag van 2010 naar buiten kwamen, waren eerder ook al onderwerp van discussie. Volgens vice-voozitter Hans Kosterman is Buma/Stemra hard bezig „de bestuurlijke structuur” te verbeteren. „Dit heeft een dodelijke effect op onze goede bedoelingen.”

    • Amanda Kuyper