Bij baby dubbele nationaliteit niet meer standaard

Baby’s krijgen niet langer de nationaliteiten van hun ouders.

Gemeenten zullen niet langer standaard de dubbele nationaliteit van baby’s vastleggen. Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) heeft dat aan de Tweede Kamer toegezegd. Dat betekent dat de kinderen van bijvoorbeeld Marokkaans-Nederlandse of Turks-Nederlandse ouders straks alleen als Nederlands in de gemeentelijke basisadministratie terechtkomen.

Nu nog staat in de Wet basisregistratie personen dat gemeenten van pasgeborenen ook alle andere nationaliteiten, naast de Nederlandse, moeten vastleggen. Zowel de VVD-fractie als Donners eigen CDA vindt dat gemeenten niet langer standaard en tegen de wil van de ouders de andere nationaliteiten van een pasgeborene moeten registreren. (NRC)