Anti-corruptie waakhond verbreekt banden met FIFA

Caption: FIFA President Sepp Blatter and Mark Pieth (R) newly appointed chairman of the FIFA Independent Governance Committee address a news conference in Zurich November 30, 2011. REUTERS/Arnd Wiegmann (SWITZERLAND - Tags: SPORT SOCCER)
Caption: FIFA President Sepp Blatter and Mark Pieth (R) newly appointed chairman of the FIFA Independent Governance Committee address a news conference in Zurich November 30, 2011. REUTERS/Arnd Wiegmann (SWITZERLAND - Tags: SPORT SOCCER) FIFA-president Sepp Blatter (L) en Mark Pieth, de voorzitter van de onafhankelijke commissie van de FIFA die de voortgang van hervormingen moet onderzoeken. Foto Reuters / Arnd Wiegmann

De anti-corruptie waakhond Transparency International (TI) verbreekt de banden met de FIFA. De wereldvoetbalbond heeft nagelaten twee van de belangrijkste aanbevelingen om de organisatie te onderzoeken over te nemen na een reeks corruptie- en omkoopschandalen.

Dat heeft TI-sportadviseur Sylvia Schenk laten weten aan de BBC. Volgens haar wilde de FIFA een onafhankelijke expert die de hervormingen binnen de bond moest overzien, zelf betalen. Schenk: “wij zijn van mening dat als iemand betaald wordt door de FIFA, deze persoon niet onafhankelijk kan zijn”.

Volgens Mark Pieth, de expert in kwestie, is dit de gebruikelijke gang van zaken voor bedrijven. Ook zou Pieth, de schandalen bij de bond niet opnieuw willen onderzoeken, wat TI had aanbevolen.

Eerder dit jaar werden meerdere officials van FIFA onderzocht vanwege beschuldigingen van corruptie en omkoping, waaronder ook Blatter zelf. Die werd eind mei vrijgesproken. Zijn collega, vice-voorzitter van de FIFA Jack Warner, trad af en de FIFA schorste presidentskandidaat Mohammed bin Hammam voor het leven, nadat hij schuldig werd bevonden aan omkoping van kiezers in de presidentsverkiezingen. Op 1 juni werd Blatter herkozen als president van de voetbalorganisatie.

De beslissing van TI om de banden te verbreken met de FIFA wordt gezien als een klap voor de geloofwaardigheid van het hervormingsproces binnen de FIFA. De voetbalbond wilde tegenover de BBC geen commentaar geven.

    • Hans Klis