Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Amazon.com begint Amazon.nl’

De website van Amazon.com. Beeld Reuters / Karen Bleier

Amazon.com, de grootste webwinkel ter wereld, komt binnen enkele maanden met een Nederlandse versie. Dat melden bronnen die zijn betrokken bij de ontwikkeling van Amazon.nl aan De Telegraaf.

Uiterlijk deze zomer zou de Nederlandse versie van de webwinkel online moeten komen. Voorlopig zou er nog geen Nederlands distributiecentrum komen, maar zou alles worden verstuurd vanuit bestaande centra in Duitsland en Groot-Brittannië. Wel zou er een aparte marketingafdeling komen voor Amazon.nl.

Eerder dit jaar opende Amazon een logistiek centrum in het Duitse Rheinberg, zo’n zeventig kilometer van de Nederlandse grens.

‘Bol.com bereidt zich voor’

Emerce, een tijdschrift over e-commerce, schreef eerder deze week dat bol.com, een van de grootste webwinkels van Nederland, zich voorbereid op de komst van Amazon naar Nederland. Dat zou blijken uit een marktonderzoek dat het bedrijf heeft laten uitvoeren en waarin een Nederlandse versie van Amazon specifiek als concurrent wordt genoemd.

In een reactie aan Emerce zegt Daniel Ropers, directeur van bol.com, dat hij zich niet druk maakt om mogelijke concurrenten. Ropers:

“We zijn niet zozeer bezig met de concurrentie, maar wel met de vraag wat voor onze klanten het meest toevoegt. (…) In die zin is het ook onbelangrijk of en wanneer Amazon een Nederlands filiaal opent. Maar als, dan is dat zeker niet de laatste grote internationale of nieuwe partij die dat doet. Kijk hoe een nieuwkomer als Zalando optreedt, en met welke lange adem. Het enige dat telt in een wereld van toenemende transparantie, is dat je winkel voor de klant echt beter is dan de alternatieven, of deze nu offline of online zijn.”