Afbladdering voor liefhebber

KRO Profiel: Rita VerdonkNed. 2, 21.20 - 22.00 uur

Nostalgie, dat is het eerste gevoel bij het profiel van Rita Verdonk dat de KRO vanavond vertoont. Daar is ze weer, de vrouw die zoveel parlementaire onrust veroorzaakte in de drieenhalf jaar dat ze minister voor Vreemdelingenzaken was. Alles komt terug: de stem, die van een zachtaardig bedoeld gefluister overgaat in de diepe bas, bekend van teksten als ‘regels zijn regels’. De blik vanonder de half gesloten oogleden.

Het is de Verdonk die we van vroeger kennen: weinig zelfreflectie, veel zelfvertrouwen. Het is alweer vijf jaar geleden dat zij haar ministerschap kwijtraakte, met daarna een korte opleving als concurrent van Mark Rutte voor het leiderschap van de VVD, en vervolgens vergetelheid. De documentaire geeft hiervan een zeer impressionistische samenvatting. Aan de vraag of Verdonk, behalve de mediastormen die ze ontketende, iets voor Nederland betekende, worden weinig woorden besteed.

De enige poging tot het verklaren van de afbladdering komt van Kay van der Linde, die verantwoordelijk was voor Verdonks campagne. Het hoeft misschien niet te verbazen dat hij de schuld bij anderen zoekt, compleet met de suggestie van fraude bij de verkiezing die Verdonk van Rutte verloor. Volgens Van der Linde heeft „de elite” Verdonk kapotgemaakt. Veel verder komen we niet.

Zo blijft dit profiel er een voor de liefhebber, die het leuk vindt herinneringen op te halen uit de tijd dat Verdonk nog een nationaal fenomeen was.

Derk Stokmans

    • Derk Stokmans