Aboutaleb en Van Aartsen ontevreden met ov-bezuinigingen

De burgemeesters van Den Haag en Rotterdam zijn ontevreden omdat er veel te veel op het openbaar vervoer in en rondom de drie grote steden wordt bezuinigd. Het kabinet vraagt het onmogelijke.

Dat zeggen burgervaders Jozias van Aartsen en Ahmed Aboutaleb vandaag in de Volkskrant.

“De enorme korting op het openbaar vervoer maakt me boos en verdrietig”, zegt de Haagse burgemeester Van Aartsen. “Als je dat nou eens afzet tegen het economische belang van de Randstad. We willen niet massaal en lang in de auto zitten en uitlaatgassen uitstoten. De forse bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn echt heel ernstig voor het land.”

De medewerkers van de vervoersbedrijven voeren al maanden actie tegen de aangekondigde bezuinigingen van 120 miljoen euro. Ook zijn ze het niet eens met de verplichte openbare aanbesteding van het openbaar vervoer. Het stadsvervoer lag daarom al meerdere keren plat. Van Aartsen betwijfelt of het aanbesteden van het openbaar vervoer überhaupt wel nut heeft. “Anders dan de minister geloof ik niet dat het openbaar vervoer daar 120 miljoen euro goedkoper van wordt.”

Ook zou Aboutaleb graag zien dat de provincie Zuid-Holland de regie laat vieren over de infrastructuur in de twee steden, en daarmee ook op de financiën. Zo wil de Rotterdamse burgemeester een groter aandeel van de provinciale motorrijtuigenbelasting. Aboutaleb: “in onze regio’s wordt 200 miljoen euro opgehaald. Daarvan zien we slechts 50 miljoen terug. Het grootste deel wordt besteed aan zaken als rotondes in Noordwijk.”

    • Hans Klis