130 km/u zal leiden tot forse winst staatskas

Maar het leidt ook tot hogere CO-uitstoot.

Het verhogen van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur op een groot aantal snelwegen gaat de staatskas forse winst opleveren. Dat heeft het Planbureau voor de Leefomgeving berekend. De overheid zal naar schatting tussen de 50 en 100 miljoen extra accijnzen kunnen heffen door het verwachte hogere brandstofgebruik.

Op 60 procent van de Nederlandse snelwegen wordt de maximumsnelheid verhoogd naar 130 kilometer per uur. Dat schreef verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. In vier van de vijf 80-kilometerzones gaat de snelheid naar 100 kilometer per uur. Schultz wil dat er uiteindelijk op 80 procent van de snelwegen 130 kan worden gereden. Dat kan volgens haar omdat de luchtkwaliteit de laatste jaren danig is verbeterd. Tegenover de extra inkomsten voor de staatskas staat een hogere uitstoot van het broeikasgas CO2. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu komt dat neer op een extra uitstoot van 0,4 miljoen ton. Milieudefensie voorziet een veel drastischer verhoging. (NRC)