Zie ginds komt de aubergineboot

Allerliefste Sinterklaas,

Toen ik vandaag mijn agenda opensloeg zag ik dat u over een paar dagen jarig bent. Ik acht de kans niet zo groot dat mijn naam nog in uw grote boek voorkomt, maar ook al ben ik misschien een verouderde adolescent in uw beleving, toch wil ik graag mijn verlanglijstje aan u kenbaar maken.

Maar maakt u zich geen zorgen, mijn lijstje is niet zo lang hoor. Ik ben namelijk best bescheiden. Ik hoef geen flatscreens of iPads. Het enige wat ik wel zou willen ontvangen is een grotere keuken. In mijn vrije tijd sprokkel ik namelijk fanatiek keukenhardware bij elkaar en in de supermarkt gebruik ik tegenwoordig een winkelwagentje. Maar ik heb me volgens mij een beetje verkeken op de ruimte die ik daadwerkelijk heb, want ik begin zo langzamerhand uit mijn keukenkastjes te groeien. Om u een voorbeeld te geven: vorige week liep ik bijvoorbeeld weer tegen het ruimtegebrek aan toen een ik een informeel etentje gaf ter ere van het bezoek van een Israëlische vriend. Ik had graag voor het tienkoppige bezoek echte Hollandse stamppot willen maken, maar omdat ik geen plek heb waar ik enorme kookpannen in kwijt kan, moest ik iets anders verzinnen.

Sinterklaas, u snapt het vast wel. Ik wil dolgraag een keer „Op een onbewoond kookeiland” zingen terwijl ik de piepers aan het schillen ben. Dat is toch ook uw stoutste fantasie? Om u – ik geef het eerlijk toe – te paaien heb ik daarom deze week auberginebootjes gemaakt. Of ze net zo goed blijven drijven als uw oude stoomboot valt te betwijfelen, maar ik weet zeker dat ze in ieder geval een stuk beter smaken.

Voor 4 auberginebootjes:

2 aubergines

200 gram couscous

200 ml groentebouillon

handje kerstomaatjes

2 tenen knoflook

1 ui

150 gram geitenkaas

1 el oregano

2 tl paprikapoeder

peper en zout uit de molen

olijfolie

Snijd de aubergines door de helft en verwijder het groene topje. Snijd eventueel een klein stukje van de bolling af zodat de aubergine goed blijft liggen op een vlakke ondergrond. Gebruik een lepel om het vruchtvlees uit de aubergine te schrapen en zorg dat de wand van het ‘bootje’ ongeveer een halve centimeter dik is. Snijd het vruchtvlees in stukken, snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit een scheut olijfolie in een koekepan en bak dit even aan in de koekepan. Bestrooi rijkelijk met peper en zout.

Doe de couscous bij de groentebouillon en laat een paar minuutjes wellen. Haal de koekepan van het vuur en meng de groente met de couscous, de in vieren gesneden kerstomaatjes, oregano en paprikapoeder. Vul de aubergines met dit mengsel en strooi er geitenkaas overheen. Leg de aubergines in een ingevette ovenschaal en laat in een voorverwarmde oven op 180 graden in ongeveer 40 minuten garen.

Stéphanie Versteeg

maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert.

    • Stéphanie Versteeg