Z-Amerika minder arm

Maar de slechte sociale zekerheid in veel landen blijft een struikelblok.

Het aantal mensen dat in armoede leeft in Zuid-Amerika is in de afgelopen twintig jaar nog nooit zo laag geweest. Dat heeft de Economic Commission for Latin America and the Caribbean (ECLAC) van de Verenigde Naties gisteren gemeld in het rapport Social panorama of Latin America 2011. Tussen 1990 en 2010 is de armoede gedaald van 48.4 procent, naar 31.4 procent van de Zuid-Amerikaanse bevolking.

Vooral in Peru, Ecuador, Argentinië, Uruguay en Colombia was de afname in armoede groot. Alleen in Honduras en Mexico is de armoede lichtelijk toegenomen.

Aan het eind van het jaar zullen 174 miljoen mensen beneden de armoedegrens leven, van wie 73 miljoen in extreme armoede (minder dan 1,25 dollar per dag). In 2010 waren dat nog respectievelijk 177 miljoen en 70 miljoen mensen.

Volgens ECLAC is de armoedereductie vooral toe te schrijven aan toenemende inkomsten uit arbeid. Toch wordt verdere vooruitgang gehinderd door gaten in de sociale systemen van Zuid-Amerikaanse landen. In 12 van de 17 landen is sociale zekerheid en pensioen beschikbaar voor minder dan de helft van de ouderen. (BBC)