Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

WikiLeaks onthult ‘wereldwijde spionage-industrie’ in Spy Files

Assange, derde van links, tijdens de persconferentie vandaag.

WikiLeaks heeft vandaag de eerste 287 documenten uit een database van “honderden” bestanden gepresenteerd over wat de klokkenluidersite een “nieuwe industrie van toezicht en onderschepping” noemt. Er zouden 25 landen betrokken zijn bij het netwerk dat wordt onthuld via de zogenoemde Spy Files.

Julian Assange geeft op dit moment een persconferentie waarop geheimen van de betreffende industrie worden onthuld. Het lijkt te gaan om een wereldwijd netwerk dat zich richt op het bespioneren van bedrijven en mogelijk privépersonen. Volgens WikiLeaks is de “geheime industrie” opgestart na de aanslagen van 9/11 en is die sindsdien uitgegroeid tot een sector waarin jaarlijks miljarden dollars omgaan.

“Het klinkt als iets uit Hollywood maar massa-interceptiesystemen, gebouwd in opdracht van westerse inlichtingendiensten voor onder meer “politieke opponenten”, zijn per heden realiteit. (…) Surveillancebedrijven hacken computers en telefoons, ook iPhones, BlackBerry’s en Androids, en neme deze toestellen over. Ze registreren elke functie, aanslag, beweging en zelfs de geluiden en omgeving waar de telefoon zich in bevindt.”- WikiLeaks.

‘Gebruikers traceerbaar zonder dat ze mobieltje gebruiken’

De inlichtingendiensten, militaire divisies en politie zouden “onmerkbaar en massaal” telefoongesprekken onderscheppen en computers overnemen. Hierbij is de hulp noch de kennis van telecomproviders nodig. De exacte locatie van de gebruiker kan worden getraceerd indien deze en mobiele telefoon bij zich heeft, zelfs als deze er niet mee belt of berichten stuurt, aldus WikiLeaks via de SpyFiles.

Samenwerking met mediabedrijven uit diverse landen

Wikileaks zegt samen te hebben gewerkt met Bugged Planet en Privacy International. Maar ook met mediabedrijven uit zes landen zoals het Duitse ARD, The Bureau of Investigative Journalism uit het Verenigd Koninkrijk, The Hindu in India, L’Espresso in Italië, OWNI uit France en The Washington Post.

Onduidelijk is hoe de informatie uiteindelijk bij WikiLeaks is terechtgekomen. The Washington Post schrijft dat het toezicht geen verschil maakt tussen “bad guys and good guys”. Veel bedrijven zouden betrokken zijn bij het verkopen van “geraffineerde instrumenten” die veel verder zouden kunnen gaan dan de conventionele spionagetechnieken.

De persconferentie van Assange: