'Wet om ING volledig te nationaliseren lag klaar'

Daarover werd in 2009 in het diepste geheim gesproken, zo verklaarde een topambtenaar gisteren tegenover commissie-De Wit.

Het ministerie van Financiën heeft begin 2009 een geheime wet voorbereid die ervoor moest zorgen dat ING in één keer volledig genationaliseerd kon worden. Dat zei oud-topambtenaar Ronald Gerritse gisteren tegen de parlementaire enquêtecommissie De Wit.

In februari 2009 werd in het diepste geheim overleg gevoerd over de verschillende opties die de Nederlandse staat had om het noodlijdende ING te redden. Een van de opties was het door middel van een noodwet in één klap volledig nationaliseren van ING. Dit was de laatste optie die de staat zou willen, omdat deze optie zeer kostbaar zou zijn geweest. ING had toen een balanstotaal van ongeveer 1.400 miljard, terwijl het Nederlandse BBP ongeveer 600 miljard is.

Pikant aan het plan voor de ING-noodwet is dat de wet op advies van de Raad van State in geheim is voorbereid. De wet lag klaar en zou vanwege de haast en de vertrouwelijkheid van de redding van ING direct naar koningin Beatrix zijn doorgestuurd. Dat is zeer ongebruikelijk. Normaal gaat wetgeving voor beoordeling naar de Raad van State en buigen de Tweede en Eerste Kamer zich erover. Nu zou de wet direct naar de koningin zijn gegaan, wat vrijwel zeker tot politieke onrust had geleid.

Het drastische reddingsplan voor ING was in februari 2009 aan de orde, omdat de beurswaarde van ING in die periode tot een schamele 15 miljard euro was gedaald. Ook had de staat ING een aantal maanden eerder, in oktober 2008, al 10 miljard euro aan staatssteun gegeven. (NRC)