Werknemers Nedcar staken omdat Mitsubishi geen besluit neemt

De productie van de Mitsubishi Colt in Born. Foto NRC / Rien Zilvold

Bij autofabriek Nedcar in Born hebben de werknemers het werk neergelegd. Ze staken omdat de Japanse autofabrikant Mitsubishi nog geen besluit wil nemen over het toewijzen van nieuwe productieorders vanaf 2013. De actie wordt georganiseerd door vakbonden FNV en CNV.

Volgens Henk van Rees, bestuurder van FNV Bondgenoten, zorgt Mitsubishi voor ‘voortdurende onzekerheid’ bij de 1.500 werknemers van Nedcar. Van Rees:

“Ik ben des duivels over dit nieuwe uitstel. Voor mij geldt: een man een man, een woord een woord. Dit is al de derde keer dat Mitsubishi de beslissing voor zich uit schuift. Een jaar lang kijken wij met z’n allen reikhalzend uit naar dit besluit. Mitsubishi maakt geen haast om een eind te maken aan de voortdurende onzekerheid van de mensen. 1.500 werknemers en hun gezinnen gaan de feestdagen dus in met de ellende van deze slepende onzekerheid.”

In Born worden de modellen Colt en Outlander geproduceerd, maar Mitsubishi heeft aangegeven dat er geen opvolger komt van de Colt. Een jaar geleden gaf Mitsubishi al aan dat er samen met Nedcar zou worden onderzocht of er kostenconcurrerend nieuwe modellen bij Nedcar konden worden geassembleerd. Mitsubishi wil pas in februari beslissen over de toekomst van de autofabricage in Born, aldus vakbond CNV.

    • Lex Boon