Wereldaidsdag

Met wereldwijd bijna 34 miljoen mensen die met hiv zijn geïnfecteerd, is het aidsprobleem groter dan ooit. Dat blijkt uit een statusrapport dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gisteren in de aanloop naar Wereldaidsdag (1 december) uitgaf. Het aantal geïnfecteerden groeit doordat steeds minder mensen doodgaan aan de infectie, maar ook doordat er steeds nieuwe besmettingen bijkomen. Het aantal aidsgerelateerde doden daalde dankzij de beschikbaarheid van nieuwe virusremmers en een betere verzorging van patiënten in de laatste vijf jaar met 22 procent. Dat is goed nieuws, maar er staat tegenover dat het aantal nieuwe infecties (2,75 miljoen in 2010) in tien jaar tijd met slechts 15 procent daalde, alle voorlichtings- en condoomcampagnes ten spijt. Niettemin denkt directeur van de hiv-bestrijdingsafdeling van de WHO Gottfried Hirnschall dat het omslagpunt in de wereldwijde epidemie nu wel bereikt is. „Het heeft tien jaar geduurd, maar er is nu een zeer goede mogelijkheid om de epidemie in te halen.” Maar veel risicogroepen, zoals jonge meisjes, intraveneuze druggebruikers, homoseksuele mannen, prostituees en gevangenen worden op dit moment mondiaal gezien niet of onvoldoende bereikt door de campagnes. Om de epidemie tot staan te brengen zal het aantal nieuwe gevallen van hiv drastisch moeten worden ingedamd. Vooral in Oost-Europa en Centraal-Azië is de situatie alarmerend. In het laatste decennium nam het aantal nieuwe infecties daar met 250 procent toe. Voor meer dan 90 procent komt deze groei uit twee landen: Rusland en Oekraïne, voornamelijk als gevolg van de toename van het aantal intraveneuze druggebruikers.