VN: meer dan 4.000 doden bij neerslaan Syrische opstand

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, tijdens de persconferentie van vandaag in Genève. Foto Reuters / Denis Balibouse

Bij de al sinds maart durende volksopstand tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad zijn nu “veel meer” dan vierduizend doden gevallen. Dat heeft Navi Pillay, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, vandaag bekend gemaakt. Morgen vergaderen de Verenigde Naties over de crisis in het land.

Tegen verslaggevers van persbureau AP zei Pillay dat het bewijs zich opstapelt dat de autoriteiten van de Syrische president Bashar al-Assad misdaden tegen de menselijkheid plegen.

Harde sancties van Arabische Liga

Deze week stemden 19 van de 22 landen die zitting hebben in de Arabische Liga in met ongekend harde sancties tegen het land vanwege het aanhoudende regeringsgeweld tegen demonstrerende burgers. Het pakket maatregelen bevat onder andere het bevriezen van tegoeden en het stoppen van investeringen en samenwerking met de Syrische centrale bank. Ook heeft de Liga zeventien hoge regeringsfunctionarissen en militaire kopstukken een reisverbod opgelegd en is er een handelsverbod ingesteld.

Het Syrische regime van Assad wijst de sancties van de Liga af omdat daarmee de crisis in het land niet opgelost kan worden. Volgens de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moallem zijn de sancties een “economische oorlogsverklaring”.

    • Lex Boon