Verkiezingen Zuid-Ossetië eerlijk, maar ongeldig

In Zuid-Ossetië heeft het hooggerechtshof de uitslag van de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag ongeldig verklaard, nadat die door ex-minister van Onderwijs Alla Dzjiojeva met bijna 60 procent van de stemmen waren gewonnen. De reden voor de uitspraak is dat haar tegenstander, minister van Rampenbestrijding Anatoli Bibilov, heeft beweerd dat er is gefraudeerd en dat er nieuwe verkiezingen moeten komen.

De stembusgang in het 60.000 inwoners tellende land, dat zich na de Russisch-Georgische oorlog van 2008 onafhankelijk verklaarde van Georgië, lijkt echter eerlijk te zijn verlopen. Dzjiojeva weigert zich daarom bij de beslissing van de rechters neer te leggen en heeft inmiddels een kabinet gevormd.

Voor 25 maart zijn nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Maar het hooggerechtshof moet nog beslissen of Dzjiojeva weer mag meedoen. Dzjiojeva zelf gaat vandaag in beroep tegen de uitspraak.

Uit protest zijn gisteren honderden van haar aanhangers de straat op gegaan om haar te steunen. Er ontstond zo’n gespannen situatie, dat de politie waarschuwingsschoten heeft gelost. Het Zuid-Ossetische parlement komt vandaag in een buitengewone zitting bijeen om over de verkiezingen te vergaderen.

Bibilov is behalve de favoriet van de aftredende president Eduard Kokoiti ook de kampioen van Rusland. President Medvedev heeft enkele dagen voor de verkiezingen nog in het openbaar zijn steun voor hem uitgesproken. Dzjiojeva geldt weliswaar als pro-Rusland, maar wil als president de verdeling van Russische hulpgelden transparant maken en het geld gebruiken voor de wederopbouw van haar land. Daarin schuilt waarschijnlijk de kern van het huidige conflict: president Kokoiti wordt ervan beschuldigd die hulpgelden in eigen zak te hebben gestoken. Hij heeft er alle belang bij dat zijn vazal Bibilov zijn opvolger wordt.