Veel stemmen in Egypte voor fundamentalisten

Het officiële resultaat van de eerste verkiezingsronde wordt pas vanavond bekendgemaakt en er komen nog twee rondes, maar de strijd lijkt al beslist: de Egyptenaren hebben maandag en dinsdag massaal voor de moslim-fundamentalistische partijen gestemd.

De Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid, van de Moslimbroeders, heeft een sterke campagne gevoerd en kon terugvallen op de machtige organisatie achter de partij. Zij zegt, op basis van eigen peilingen bij de stembureaus, dat ze wellicht 40 tot 50 procent van de stemmen zal behalen.

De grote verrassing is echter het succes van de salafistische partijen, die veel radicaler zijn dan de Broeders. De voornaamste salafistische partij, Nour, verwacht in haar eentje 10 tot 15 procent te behalen. Diaa Rashwan, hoofd van het Ahram Centrum voor politieke en strategische studies en een expert in de politieke islam, verwacht dat „de fundamentalisten samen ten minste 65 procent zullen behalen in de eerste ronde”.

Maandag en dinsdag werd gestemd in onder andere Kairo, Alexandrië, Fayoum, Port Said en de Rode Zee. In de overige delen van Egypte wordt half december en begin januari gestemd. Maar de trend is duidelijk: Kairo, Port Said en de Rode Zee zijn districten waar de linkse en liberale partijen juist hun beste resultaat hadden verwacht. De opkomst is nog onduidelijk.

De voorspellingen van de partijen zelf moeten met een korrel zout worden genomen, maar enkele uitslagen bevestigen de gemelde trend. In Fayoum bijvoorbeeld kreeg de Broederschap 199.677 stemmen, de Nour-partij 129.827 stemmen en de eerste seculiere partij, de Vrijheidspartij, 26.000 stemmen. In alle negen districten waar deze week is gestemd is de Moslimbroederschap aan de leiding, soms gevolgd door de Nourpartij elders door het seculiere Egyptisch Blok.

Een zege van de fundamentalisten kan grote invloed op het politieke landschap hebben. De afgelopen maanden heeft de Moslimbroederschap veel moeite gedaan om christenen en seculieren gerust te stellen over haar toekomstvisie. Verwacht werd dat zij een coalitieregering zou gaan vormen met een of meer van de linkse of liberale partijen. Als de cijfers over de salafistische partijen worden bevestigd zou zij geneigd kunnen zijn naar de rechterzijde over te hellen.

De uitslag verandert ook de relatie met het leger. De Moslimbroeders hielden zich officieel afzijdig bij het recente protest tegen de legerleiding op het Tahrirplein. Gisteren zeiden zij dat het aan de islamitische meerderheid is een nieuwe premier aan te wijzen ter vervanging van de regering die het leger heeft aangesteld.