Vakbond stelt Saab opnieuw ultimatum

De Zweedse metaalvakbond IF Metall dreigt de reorganisatie van autofabrikant Saab af te breken als het Zweedse bedrijf de salarissen over de maand november niet binnen enkele dagen betaalt. Dat stelt vakbondsadvocaat Darko Davidovic.

Saab kreeg in september toestemming om een zogenoemde vrijwillige reorganisatie door te voeren. De salarissen van het personeel werden enkele maanden betaald uit een garantiefonds van de Zweedse overheid. Vanaf november moet het bedrijf de lonen weer zelf betalen.

Eigenaar Victor Muller maakte eind oktober bekend dat hij Saab voor 100 miljoen euro wil verkopen aan de Chinese autobedrijven Youngman en Pangda. General Motors, eigenaar van een deel van de technologie waarop Saab-modellen gebaseerd zijn, maakt bezwaar tegen de overnamevoorwaarden. GM is zelf een grote speler op de Chinese markt. Youngman en Pangda beloofden Saab in de tussentijd financieel te ondersteunen, maar geld uit China is er tot op heden niet ontvangen.

„Niets wijst er op dat Saab de salarissen snel zal betalen”, zegt Davidovic. „Als het bedrijf niet binnen enkele dagen betaalt, gaan wij betaling bij de rechtbank afdwingen. Komt er geen geld, dan vragen we de rechtbank om de reorganisatie af te breken”, zegt Davidovic. Saab zelf stelt dat er ‘goede tekenen’ zijn dat het geld er aan zit te komen, maar dat nog onduidelijk is wanneer dat precies zal gebeuren.

Ondertussen onderhandelt de tijdelijke bewindvoerder Guy Lofalk met de Chinese bedrijven over een nieuwe overnameconstructie waarin ook GM zich kan vinden. Berichten daarover wil een woordvoerder van Saab niet bevestigen.

Gisteren bleek dat Saab in het derde kwartaal slechts 130 auto's heeft geproduceerd. Het nettoverlies liep op tot ruim 142 miljoen euro.