Uitgelicht

Film

Penelope (Mark Palansky, 2006, VS/Engeland). Modern sprookje varieert op het verhaalmotief van het mooie meisje en het monster. In geestig en bondig tempo worden we de wereld binnengevoerd van de hoogste Engelse klasse, waarin een heks een edel geslacht vervloekt: de eerste dochter die geboren wordt, zal een varkenskop krijgen. Die vloek kan alleen worden doorbroken als iemand „van haar eigen soort” haar wil huwen. Dan weet je het al. Maar deze film wil dan ook niet verrassen, alleen plezieren. De wereld van Penelope is gestileerd zoals die van Amélie dat was, in diepe en felle kleuren. Het leven voltrekt zich in koldertempo en dat roze stopcontact staat Christina Ricci beeldig. Net5, 20.30-22.35u.

Mickey Blue Eyes (Kelly Makin, 1999, VS). Vehikel voor Hugh Grant annex satirische maffiakomedie. Veilingmeester Grant valt onnozel voor dochter Jeanne Tripplehorn van gangsterbaas James Caan, wiens relaties via het veilinghuis zwart geld willen witwassen. Ook met Joe Viterelli.RTL8, 20.30-22.30u.

Waar is het paard van Sinterklaas? (Mischa Kamp, 2007, Nederland/België). De tweede film – na Het paard van Sinterklaas – over het kleine Chinese paardenmeisje Winky Wong (Ebbie Tam) doet precies waar het origineel ook al goed in was: een lief verhaal lief vertellen. Heldin Winky keert terug als de verzorgster van, inderdaad, dat paard, dat, zoals de titel belooft, even zoek is. Zo lopen de belevenissen van Winky en paard Amerigo parallel. Tamara Bos schreef weer allerlei ongemerkt pedagogisch-kritische observaties in het scenario. Morgen, Ketnet, 16.25-17.55u.

Informatief

Panorama: Het nieuwe zoet. Terwijl grote voedselconcerns hoe langer hoe meer suiker in ons eten stopten en steeds meer mensen diabetes en obesitas kregen, stond het plantje stevia (Stevia rebaudiana) langs de zijlijn een gezond alternatief voor suiker te zijn zonder dat er in Europa iemand aan mocht komen. Stevia of honingkruid stamt uit tropisch en subtropisch gebied in Centraal- en Zuid-Amerika. De bladeren ervan bevatten de caloriearme zoetstof rebaudioside A (ook stevioside genoemd). Het wordt in andere delen van de wereld al honderden lang gebruikt als alternatief voor suiker. Na een proces van jaren is het afgelopen zomer door de Europese Commissie eindelijk goedgekeurd voor gebruik in etenswaren in Europa. Voedselconcerns zijn onmiddellijk op de nieuwe mogelijkheden ingesprongen. Canvas, 21.30-22.20u.

The manor reborn. Tweede aflevering van vierdelige serie over de restauratie van het vijfhonderd jaar oude Avebury Manor in Wiltshire. Met aandacht voor eeuwenoude ambachten en de ontwikkeling van meubels door de eeuwen heen. De serie wordt gepresenteerd door Paul Martin (Flog it!) en actrice Penelope Keith (eind jaren zeventig bekend als Audrey fforbes-Hamilton in de tv-serie To the manor born).BBC 1, 22.00-23.00u.

Amusement

Expeditie Robinson: de finale. Sascha, Tanja en Niko strijden om de hoofdprijs. Wie van hen weet de proef het snelst te volbrengen?RTL5, 20.30-21.45u.

Paolo Conte. Portret van een zanger die van zichzelf zegt dat hij niet kan zingen, maar die het Italiaanse levenslied een nieuwe stem gaf. De introverte componist, pianist en zanger uit Asti gaf voor het eerst in decennia toestemming voor een filmportret. Filmmaker Ingo Helm bezocht hem in zijn woonplaats en in Parijs. Paolo Conte (1937) groeide op in Piemonte en ontdekte al tijdens zijn lagereschooltijd jazz, een door de fascisten verboden genre. Hij studeerde rechten en was jarenlang advocaat. Pas toen hij 37 was, trad hij voor het eerst op.Arte, 21.25-22.10u.

Musica leggera: les chansons italiennes. Muziekdocumentaire over de geschiedenis van de Italiaanse lichte muziek. De stijl, een mengeling van Napolitaans lied, belcanto en melodrama, vond eind negentiende eeuw dankzij de emigratie van Italianen ook zijn weg naar Amerika en beleefde in het moederland zijn hoogtepunt in de jaren 60 en 70. Met o.a. Caruso, Fred Buscaglione, Adriano Celentano, Patty Pravo, Ennio Morricone, Morgan en Lucio Battisti. En uiteraard Nel blu dipinto di blu, waarmee Domenico Modugno in 1958 de Grammy’s voor beste lied en beste plaat won (de enige keer in de geschiedenis dat dit een niet-Engelstalig lied overkwam) maar dat altijd Volare wordt genoemd.Arte, 22.10-23.15u.

Inni & Sigur Rós. Film van Vincent Morriset van de opnamen van het live-album Inni van de IJslandse band Sigur Rós in de Londense zaal Alexandra’s Palace. Het was in 2008 het laatste concert van hun Europese tournee. De sobere en intieme zwart-witbeelden van het concert worden afgewisseld met archiefmateriaal van de groep uit het decennium daarvoor. Sigur Rós speelt Ný batterí, Svefn-g-englar, Fljótavík, Inní mér syngur vitleysingur, Sæglópur, Festival, E-bow, Popplagið en Lúppulagið.Canvas, 24.00-01.15u.