Twee miljoen aanbidders van Gods grootsheid

This image may only be used for publicity purposes in connection with the broadcast of the programme as licensed by BBC Worldwide Ltd & must carry the shown copyright legend. It may not be used for any commercial purpose without a licence from the rights holder.
This image may only be used for publicity purposes in connection with the broadcast of the programme as licensed by BBC Worldwide Ltd & must carry the shown copyright legend. It may not be used for any commercial purpose without a licence from the rights holder.

Bij de Evangelische Omroep waren ze ook verbaasd dinsdag: 1,9 miljoen kijkers voor de eerste aflevering van de BBC-natuurserie Frozen Planet. Dat is volgens de kijkcijferdienst SKO „redelijk bijzonder” voor een documentaire. Daarbij komt het uitzonderlijk hoge waarderingscijfer: 8,6.

Natuurdocumentaires zijn in de mode, vooral als ze gemaakt zijn door de BBC. In de bioscopen is vanaf vandaag One Life te zien, in de zomer trok de BBC-serie Life ook al 1,2 miljoen kijkers. Voorgangers als Planet Earth trokken zo’n half miljoen kijkers. Volgens Floor Koomen van de EO heeft het succes te maken met het uitzendtijdstip: „Natuurdocumentaires waren altijd populair, maar pas sinds kort worden ze prime time op publiekszender Nederland 1 uitgezonden. Belangrijker is dat dit een uitzonderlijke serie is met werkelijk unieke beelden.”

Ook in Groot-Brittannië is de serie een ongekend succes met 8,5 miljoen kijkers. De serie, die 28 miljoen euro kostte, is gemaakt door de BBC Natural History Unit, onder leiding van Alastair Fothergill en Vanessa Berlowitz. Toch zal iedereen de serie vooral associëren met de 85-jarige Sir David Attenborough, die alleen de commentaarstem leverde.

Natuurdocumentaires nemen een belangrijke plaats in bij de christelijke omroep. Koomen: „Wij willen Gods schepping in al zijn grootsheid laten zien. We kijken in stille aanbidding naar de indrukwekkende, vervoerende grootsheid van de natuur en dat brengt ons dichter bij degene die dat gemaakt heeft. Zoals de Bijbel zegt, in Romeinen 1: 20: ‘Zijn onzichtbare eigenschappen zijn vanaf de schepping van de wereld zichtbaar in zijn werken, zijn eeuwige kracht en goddelijkheid zijn voor het verstand waarneembaar’.”

Vijf jaar geleden kwam de EO nog in opspraak omdat de omroep verwijzingen naar Darwins evolutieleer uit de serie Life of Mammals had geknipt. Die waren strijdig met het Bijbelse scheppingsverhaal. Koomen: „Knippen doen we niet meer. We kijken bij de selectie wel of de film niet te zeer tegen onze overtuiging ingaat.” Volgens hem heeft de serie Life slechts één boze brief opgeleverd, van een dame uit Urk.