Tijdloze pop uit Mali

None

pop Fatoumata Diawara: Fatou ****

Voor een vrouw uit Mali is het niet vanzelfsprekend om gitaar te spelen. Maar de 29-jarige Malinese Fatoumata Diawara onttrok zich aan de conventies, kocht een akoestische gitaar en maakte zichzelf wegwijs. De zangeres, in haar nieuwe thuisland Frankrijk ook bekend als actrice in rollen van Antigone tot musicalster, begon zelf liedjes te schrijven die ze samen met andere muzikanten uitvoerde en opnam. Het resultaat daarvan, nu te horen op haar debuut-cd Fatou, is uitzonderlijk, omdat Diawara de popmuziek via Mali benadert. Haar liedjes hebben een monotonere melodie dan we van popmuziek gewend zijn. Die gelijkmatigheid wekt een suggestie van tijdloosheid en ruimte, en wordt ondertussen verluchtigd door kleine erupties op percussie of repetitieve gitaarpatronen. De prachtige intieme stem van Diawara haalt klagelijk uit, of fluistert alsof ze je een geheim vertelt. De emotie lijkt ook voor wie geen Malinees spreekt, moeiteloos te volgen. Een nummer als Kanou heeft een swingende riff op akoestische gitaar, en wordt uitgebouwd met meerstemmige vrouwenzang. De manier waarop die stemmen zich opstapelen is troostend en feestelijk tegelijk.

    • Hester Carvalho