theater

None

Alle Dagen

Richard Groenendijk vertelt het alsof het hem zelf is overkomen. Een vriendin heeft hem gevraagd haar zaaddonor te worden. Hij twijfelt, maar zegt zich wel te hebben onderworpen aan een vruchtbaarheidstest. Om ruim anderhalf uur later, in een zeldzaam gave afronding, te vertellen hoe die test is afgelopen. In zijn nieuwe solo toont Groenendijk zich een meesterverteller die elk verhaal vermakelijk kan maken met zijn stembuigingen, doortrapte mimiek en beeldende woordkeus. Soms zo scabreus dat het makkelijk platvloers zou kunnen worden. Maar dat wordt het nooit.

www.richardgroenendijk.nl

Kees de Jongen

Acteur Frank Groothof is 64 jaar maar vertolkt met jongensachtige charme en innemende branie de hoofdrol in Kees de Jongen, de Rock Opera. Begeleid door de band De Kift vertelt Groothof over de Amsterdamse jongen Kees Bakels. Zanger Ferry Heijne transformeert de fameuze zwembadpas tot een schitterend rocknummer, waarop Groothof zwaait met armen en benen. Een hoogtepunt in deze fraaie, sober gehouden voorstelling.

www.frankgroothof.nl

De Zangeres zonder Naam

Daar staat ze, Ellen Pieters als de Zangeres zonder Naam, en zo zal ze daar de hele avond blijven staan, statisch zoals ze was. Zodra ze begint te zingen, met dat ietwat geknepen timbre, de snikjes in haar stem en die schijnbaar onaangedane voordracht, is ze de ondoorgrondelijke koningin van de kitsch aan wie deze musical is gewijd. Pieters is zo oprecht als een actrice maar kan zijn, maar heeft niettemin een ironische bijklank die haar optreden ook hoogst genietbaar maakt voor wie nooit zo met de echte Zangeres heeft gedweept.

www.degraafencornelissen.nl

Midzomernachtdroom

Theu Boermans regisseert zijn debuut bij het Nationale Toneel nadrukkelijk op de lach, en zegeviert groots: Midzomernachtdroom is ruim twee uur lang hilarisch. De acteurs spelen knap gelaagd, met name Antoinette Jelgersma als de vreemde, nukkige Puck en Pierre Bokma als de hartveroverende sukkel Bok. Deze Midzomernachtdroom is een frisse spektakelvoorstelling die drijft op de humor en sensationele effecten. Het is lang wachten op diepgang, maar als die komt, is het een ijzingwekkende kentering, en vloeien ook echte tranen.

www.nationaletoneel.nl

Wat nodig is

Het heeft er alle schijn van dat Laura van Dolron middenin een therapeutisch proces zit. En ook Oscar van Woensel moet het nodige zielenonderzoek hebben gedaan – hij kickte recentelijk af van een verslaving. In Wat nodig is delen zij hun nieuwe levensinzichten met het publiek; openhartig, herkenbaar en ontroerend. Van Dolron brengt het tempo terug, praat weifelend, ademt diep, zwijgt veel. En brengt haar publiek in dezelfde stemming. Want dat is nodig: even stilstaan, even rustig zijn, voor even gelukkig misschien. Van Dolron weet dat gevoel daadwerkelijk bij haar toeschouwers op te wekken. In elk geval voor even. In elk geval bij één.

www.nationaletoneel.nl