Terwijl woningwaarde daalt, stijgt ozb-aanslag

De gemiddelde onroerendezaakbelasting stijgt met 3,9 procent.

Ondanks de dalende huizenprijzen moeten woningeigenaren volgend jaar opnieuw meer onroerendezaakbelasting (ozb) betalen. De gemiddelde ozb-aanslag stijgt met 3,9 procent van circa 241 naar 250 euro, zo blijkt uit onderzoek dat de Vereniging Eigen Huis (VEH) gisteren bekendmaakte. Tegelijkertijd daalt de gemiddelde zogenoemde WOZ-waarde van woningen met 3,4 procent van 248.700 naar 240.100 euro door de malaise op de huizenmarkt. „Het zal veel mensen verrassen”, zegt een woordvoerder van Eigen Huis. „De onroerendezaakbelasting is wel gekoppeld aan de woningwaarde, maar gemeenten mogen zelf bepalen hoeveel opbrengsten ze willen hebben en passen op basis daarvan hun tarieven aan.” In ruim 90 procent van de 114 onderzochte gemeenten gaan huiseigenaren meer ozb betalen. Ook de rioolheffing stijgt (gemiddeld 4,3 procent). (NRC)