Suggestieve spiegelingen

dvd muziektheater Michel van der Aa: Up-close ****

Een kruising tussen een celloconcert en een zangloze filmopera: het is wellicht een wat onhandige manier om de voorstelling Up-close van Michel van der Aa samen te vatten. Maar Van der Aa is nu eenmaal meer dan alleen componist. In de hoogst oorspronkelijke werken die hij aflevert, worden akoestische muziek, elektronica, film en theater regelmatig op organische wijze verweven. Up-close, dat vorig seizoen door Amsterdam Sinfonietta werd gepresenteerd, laat zich aanvankelijk beluisteren als neobarokke muziek, met retorische frasen vol hoekige gebaren en grote sprongen. Maar zodra een elektronische echo klinkt, wordt een parallelle filmwereld opgeroepen: een oude vrouw, wellicht het alter ego van celliste Sol Gabetta, dwaalt door een bos, stuit op een huisje, bedient een mysterieus muzikaal apparaat. Knap is de wijze waarop Van der Aa beeld en geluid als zelfstandige media laat botsen en samensmelten. Dankzij de scherpe montage en suggestieve spiegelingen vormt de video veel méér dan slechts een illustratie bij de muziek. Gabetta is bovendien de ideale soliste: lenig en nauwkeurig vertolkt zij de cellopartij die soms wat onderkoeld klinkt maar toch zeer nostalgisch is.

    • Floris Don